Klub

CEV Coaches Convention: Sjov med bolden

I denne weekend var fire frivillige fra de danske volleyball klubber afsted til CEV’s Coaches Convention i Bulgarien. Det er tredje år i streg, at vi sender frivillige afsted, og endnu en gang er meldingen, at det er en stor oplevelse med masser af inspiration og netværk med andre nationale som internationale klubfolk.

:


Læs med i Erling Böttchers beskrivelse af Coaches Convention 2023.

Gamification og spilnær træning

Af Erling Böttcher, Ishøj Volley

I 30 grader varme Sofia I Bulgarien holder det europæiske volleyballforbund, CEV, trænersamling, kaldet CEV Coaches Convention. Fire danske trænere har af Volleyball Danmark fået lov til at deltage, og tak for det. I sig selv er det et spektakulært event at være sammen en weekend med så mange dygtige folk fra alle kroge af Europa, og med samme passion. Og i øvrigt også at opleve det hele vel organiseret af såvel CEV som de bulgarske værter, herunder at alle praktiske øvelser optages på video, og sendes til os bagefter.

Vi blev vidner til to umiddelbart meget forskellige hovedtalere fra USA og Italien. Første mand ved mikrofonen var Eric Hodgson fra USA Volleyball. Hodgson er ekspert i træning af ungdom, og rejser verden rundt med sit budskab om at gøre volleyball sjovt for de ca. 11-12-årige. Ud med kedelige teknikøvelser, og ud med voksenøvelser der ikke virker. Det meste tager alligevel udgangspunkt i faste forestillinger om hvad der sker på banen, mens virkeligheden er, at der hele tiden sker noget forskelligt, spillet er så variabelt, at vi skal lære spillerne selv at tænke og dermed selv at lære.

Det filosofiske oplæg var dermed meget lig med det hans mentor, John Kessler, præsenterede i Danmark for nogle år siden. ind med småspil, hvor børnene leger sig til det, og hvor vi udfordrer med at ændre rammebetingelserne, med antal spillere, banestørrelser osv.

Ikke mindst ”gamification” er nøgleordet, det vil sige at gøre øvelserne til små kampe og konkurrencer – i stedet for – ja netop øvelser. Han sammenlignede med hvor mange timer gamere blot bliver ved at lære ved skærmen, helt uden trænere eller forældre til stede. Blot ved at udfordre hinanden og ’learning by doing’.

Der blev præsenteret spil og øvelser med masser af boldberøringer til hver enkelt spiller, men uden at spillerne selv opfattede nogen form for evig repetition eller terperi. Et bulgarsk U13-pigehold var kaniner, og de tretten piger syntes helt åbenlyst at det var sjovt, og hyggede sig i hinandens og coachens selskab.

Det samme kunne man ikke helt sige om det bulgarske U15 drengehold som var kaniner ved dagens anden del. De var rigtig dygtige volleyballspillere, men blev tydeligvis udfordret på det engelske sprog, og på at Angiolino Frigoni fra Italien var vant til at have med ældre spillere at gøre.

Angiolino Frigonis volleyball CV er imponerende langt. Uddannet på volleyball universitet, tidligere Italiensk damelandstræner, hjernen bag italienske herrelandsholds succeser i 90’erne, klubtræner for mange tophold – og nu U21 landsholdscoach for Italien.

Det teoretiske oplæg handlede om hvordan vi videreudvikler spillerne fra at være Eric Hodgsons mindre børn til et højt ungdomsniveau. Budskabet var, hvad vi på dansk vil kalde spilnær træning. Frigoni rystede på hovedet ad mange øvelser, som formentlig foregår hver dag i de danske volleyballhaller. 20-30 min fysisk opvarming? Bvadr – lad dem dog varme op med bold. En agility stige på gulvet? Bvadr – hvor i spillet har man fundet det?

Den spilnære træning skal naturligvis tage udgangspunkt i hvordan coachen ønsker holdet skal spille i kampe, understregede Frigoni, og lod den praktiske træning følge op på dette. Her blev det tydeligt hvad han mente. For de bulgarske drenge kom fra en hel anden volleyballskole, og da Frigoni ville have dem til slet ikke at spille frontal baggerslag, men kun bagger til højre eller venstre for sig, havde de formentlig aldrig hørt noget lignende. På den måde blev pointen understreget, hvor spilnær den spilnære træning skal være, dog formentlig på modsat måde end planlagt, men særdeles udbytterigt at tage ved lære af.

Vi fik et meget præcist indblik i hvor godt den italienske toptræners filosofi hang sammen med den praktiske organisering af træningen, og ikke ulig Eric Hodgsons handlede det først og sidst om at have det sjovt med bolden.

Del nyhed

LÆS OGSÅ