Historisk femteplads til U19 VM til Clara Bernberg Windeleff og Sofia Nørager Bisgaard

Dansk beachvolleyballs helt store stjerneskud, Clara Bernberg Windeleff og Sofia Nørager Bisgaard, beviste i den forgangne uge, at de hører til blandt den absolutte verdenstop i deres årgang. Den danske duo spillede sig nemlig til en historisk femteplads ved U19 VM i beachvolleyball, som blev afviklet i Phuket, Thailand. Clara og Sofia, samt landstræner Martin…

:


Dansk beachvolleyballs helt store stjerneskud, Clara Bernberg Windeleff og Sofia Nørager Bisgaard, beviste i den forgangne uge, at de hører til blandt den absolutte verdenstop i deres årgang. Den danske duo spillede sig nemlig til en historisk femteplads ved U19 VM i beachvolleyball, som blev afviklet i Phuket, Thailand.

Clara og Sofia, samt landstræner Martin Olesen, rejste egentlig til Thailand med forventningen om at skulle spille nogle hårde kvalifikationskampe for overhovedet at komme ind i Main Draw (red. hovedturneringen). Men grundet en række sidste øjebliks holdtrækninger, strøg den danske duo heldigvis forbi kvalifikationen og direkte ind i puljespillet. Her kvitterede de med en fantastisk flot puljesejr med tre vundne kampe ud af tre mulige – bl.a. i en revanchekamp over spanske Moreno/Vergara, som danskerne havde tabt til tidligere på året ved semifinalen i U20 EM.

Med puljesejren kvalificerede Clara og Sofia sig direkte til 1/8-finalen, hvor de gjorde kort proces i en magtdemonstration mod Tjekkiet. Så blev det tid til kvartfinalen, hvor ukrainske Khmil/Lazarenko ventede på den anden side af nettet – et hold, danskerne havde slået ud af netop kvartfinalen til U20 EM. Men denne gang var det desværre ukrainerne, der havde de sidste marginaler med sig, og kvartfinalen blev derfor stoppestedet for Clara og Sofia, der går fra turneringen med en samlet femteplads – en historisk placering for et dansk ungdomslandshold.

– ”Vi er super stolte af det resultat, vi opnår i turneringen. Samtidig har vi har en fornemmelse af, at det godt kunne være blevet til mere. Men kampen mod Ukraine var ikke vores bedste, mens de til gengæld aldrig har virket stærkere. Vi forsøgte med alt, hvad vi havde i os, men det var ikke nok på dagen”, fortæller landstræner Martin Olesen efter kampen.

– ”Men det er jo fantastisk at tænke på, at en ’off-dag’ pt. betyder, at vi nu får en femteplads til et U19 VM. Det bevidner, at vi er kommet langt med Clara og Sofias udvikling, for havde vi haft en ’off-dag’ for blot et år siden, var vi nok røget ud af puljen,” tilføjer han.

Historiske gennembrud på stribe
Med femtepladsen til U19 VM kan Clara og Sofia gå på en velfortjent julepause, hvor de kan se tilbage på et år, hvor de opnåede flere nye titler og fik skrevet op til flere nye kapitler i danske beachvolleyballs historie; en U20 EM-bronzemedalje, et Danmarksmesterskab, en rekord god 9. plads til et 4-stjernet World Tour stævne, den højeste placering på FIVBs verdensrangliste for et dansk kvindehold nogensinde (nr. 71), og nu altså også blandt verdens top5 for deres årgang.

I løbet af turneringen i Thailand modtog Clara og Sofia også den gode nyhed, at de som makkerpar er blandt de 10 nominerede til DIF, Team Danmark og Politikens talentpris – Årets Fund 2021, Danmarks ældste Idrætspris. Sofia var i 2019 også nomineret som atlet til den prestigefyldte pris, men nu anerkendes makkerparret for deres fælles bedrifter og gennembrud i 2021.

Men selvom det udefra kan virke som om, at alt har flasket sig for Clara og Sofia i 2021, har det i høj grad også været et udfordrende år ifølge landstræneren.

– ”Det har virkelig været et svært år ift. at skabe de rigtige rammer for Clara og Sofias forberedelser. Man skal huske på, at mens mange af vores konkurrenter i udlandet kan træne udenfor stort set hele året, så er vi i mange måneder nødsaget til at træne under forhold der er ’urealistiske’ i en indendørs hal, som desuden har begrænset kapacitet, der giver manglende træningstid. Så jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at vores forberedelser til bl.a. denne turnering har været optimale. Det gør faktisk resultatet endnu mere imponerende, når vi tænker på hvilke faktorer vi kæmper med, modsat andre,” forklarer han.

– ”Det blev f.eks. også tydeligt til dét U22 EM, Clara og Sofia spillede i foråret, hvor vi klarede os dårligt og bagefter måtte erkende, at vi var meget længere fra den europæiske top, end vi troede. Lige dér blev jeg og spillerne nødt til at genoverveje, hvordan vi skulle træne, og spillerne blev nødt til at stole på en helt ny proces. Det gav heldigvis en hurtig virkning. For resultatet kom allerede til U20 EM, og det bekræftede os i, at vi havde fat i den lange ende. Næste målestok var World Touren i Brasilien, og det blev endnu engang tydeligt, at vi har fanget noget specielt. Men det bliver altså først rigtig godt, når vi kan skræddersy forholdene endnu bedre,” tilføjer landstræneren.

Værdierne skal skabe resultater
Hvad der venter den danske stjerneduo i det nye år, er endnu uvist, men målet er ifølge Martin Olesen ikke titler eller topplaceringer i sig selv.

– ”Vi har som team brugt lang tid på at snakke om, hvordan vi gerne vil være i hele denne proces. Vi har opsat en række værdier, som vi navigerer efter og de indebærer bl.a., at vi skal være stolte af det, vi laver, og vi ikke skal på kompromis. Vi kan godt arbejde med delmål eller stræbe efter specifikke resultater, men det må aldrig afvige fra vores fælles værdier, for med dem skal resultaterne nok komme af sig selv”, forklarer landstræneren.

– ”Men i de nye år skal vi arbejde endnu hårdere på at skabe de rigtige rammer omkring holdet. Der er mange, der arbejder i kulissen – både nogle helt tæt på spillerne, i klubben og for sporten generelt. Vi skal have etableret den rigtige træningsmængde, vi arbejder hårdt med deres fysik og så skal vi have skabt den økonomi, det kræver at give Clara og Sofia ’lige’ vilkår med de udenlandske hold, vi konkurrerer imod. Det betyder bl.a. træningslejre, så vi kan indhente noget af dét, vi ”taber”. Vi ved, at vi kan arbejde smartere end mange af de andre hold, og vi glæder os til det fremtidige arbejde”, afslutter Martin Olesen.

Vi ønsker Clara, Sofia og hele teamet bag et stort tillykke med femtepladsen og held og lykke med det fremtidige arbejde, som vi glæder os til at følge i de kommende år.

Se alle resultater fra U19 VM her

Del nyhed

LÆS OGSÅ