Månedens dommer: Rasa Sklizmantaite

Med ben i næsen og et uomtvisteligt ’drive’ for dommerfaget har Rasa Sklizmantaite i løbet af sommeren 2021 i høj grad etableret sig i sin nye rolle som dommer i eliterækken på den danske beachvolleyball tour. Månedens dommer, Rasa, fortæller her om sine oplevelser i sit første år som dommer og dét at være ene…

| Foto: Flemming Patulski

:


Med ben i næsen og et uomtvisteligt ’drive’ for dommerfaget har Rasa Sklizmantaite i løbet af sommeren 2021 i høj grad etableret sig i sin nye rolle som dommer i eliterækken på den danske beachvolleyball tour. Månedens dommer, Rasa, fortæller her om sine oplevelser i sit første år som dommer og dét at være ene kvinde på dommerstolen.

Rasa kommer fra Litauen og begyndte først at spille volleyball i 2014, da hun kom til Danmark. Det var som mixvolleyspiller i BK Marienlyst, at hun for første gang blev introduceret til frivillighedsbegrebet i det danske foreningsliv og til den famøse sekretærtjans. For Rasa gav klubtjanserne en mulighed for at fordybe sig i sporten, og snart var hun også at finde på sekretærlisten til Volleyligakampe, når Marienlysts volleyballherrer havde hjemmekampe.

En sommer hoppede Rasa så også i sandet for at afprøve beachvolleyball. Og også her meldte hun sig frivilligt til sekretærrollen i eliterækken. Tiden her udnyttede hun til at lure tricks af fra dommerne, som hun selv kunne bruge, når hun skulle dømme kampe i sin egen række. Og det var lige her, at gnisten for dommerrollen blev tændt.

”Peter Valsgaard (red. beachvolleyballdommer) kom hen til mig for nogle år siden, og spurgte om jeg ville hjælpe med at dømme nogle 1. divisionskampe, så det gjorde jeg. Jeg må have gjort det ok, for efterfølgende blev jeg spurgt, om jeg mon havde lyst til at fortsætte dommerkarrieren på touren. Men på det tidspunkt havde jeg stadig meget lyst til selv at spille til stævnerne, så jeg sagde nej.”

”Men så kom Corona og jeg mistede lidt min motivation for at spille. Men jeg elsker sporten og dét at være en del af miljøet, så jeg tænkte, ’hvorfor ikke bare tage kurset og blive dommer’ – så det gjorde jeg.”

Dommerdebut
Sommeren 2021 blev således Rasas debut som dommer på den danske beachvolleyball tour, hvor hun nu med mange stævner i dommerbæltet er blevet en del erfaringer og oplevelser rigere.

”Jeg har virkelig nydt denne første sommer som dommer. De første kampe var naturligvis skræmmende og nok også fyldt med fejl. Jeg skulle lære at være selvsikker i mine beslutninger og kalde fejl hurtigere. Men det blev hurtigt meget bedre, og jeg kunne føle at jeg udviklede mig.”

”DM i Nyhavn var på alle måder fantastisk. Jeg havde ikke troet, at jeg på mit første år skulle dømme nogle af DM-medaljekampene, men jeg blev både førstedommer ved damernes bronzekamp, og andendommer ved damernes finalekamp – det var to store oplevelser.”

”I bronzekampen gav det et sug i maven, da jeg skulle op på dommerstolen. Der var tilskuere overalt – både bag mig på tribunen men også hele vejen rundt om banen – så det gav naturligvis lidt nerver. Men da kampen først gik i gang, lagde jeg faktisk slet ikke mærke til tilskuerne, jeg var bare i ”zonen”, hvor jeg koncentrerede mig om kampen. Men det var en stærk oplevelse og jeg nød det meget.”

”Denne sommer har helt sikkert motiveret mig til at fortsætte som dommer. Jeg har så meget, jeg kan lære endnu og nørde alle de små detaljer. Jeg er stadig i gang med at finde ’min vej’ og balancen i spillet, men jeg har nydt af få konstruktiv kritik af mine dommerkollegaer, så jeg kamp for kamp kan blive bedre.”

”Og så er drømmen om en international dommerkarriere begyndt at banke på. Jeg har snakket med Kristian (red. Kristian Lund, beachvolleyballdommer), som jo dømmer internationalt, om vejen frem som international dommer, og det bliver noget med at skulle starte med nogle internationale ungdomsturneringer og så bygge op derfra. At nå frem til at dømme til en World Tour turnering eller måske endda et EM eller VM-mesterskab ville være en drøm, der går i opfyldelse. Men først og fremmest vil jeg gerne have endnu en sommer på den danske tour, så jeg kan få mere erfaring på rygraden.”

Ene kvinde på dommerstolen
Med Rasas debut som beachvolleyballdommer fik Pepsi MAX Beachvolley Tour også sin første kvindelige dommer i eliterækken i nyere tid – et faktum, der kun har vækket positiv begejstring i miljøet og for Rasa.

”Jeg er blevet taget virkelig godt imod som dommer. Selvfølgelig først og fremmest af mine dommerkollegaer, men også spillere. Så responsen har været så positiv.”

”Jeg har godt kunne mærke, and nogle af de mandlige spillere lige skulle vænne sig til en kvindelig dommer til at starte med. Jeg følte, at de havde meget fokus på mine beslutninger under kampen, så jeg har skullet skære mere igennem. Så har vi vendt tingene efter kampen. Jeg skulle også vænne mig til, at de mandlige spillere til tider kunne være intimiderende i deres reaktioner under spillet, men det handler om ikke at tage det personligt – og det er jeg blevet rigtig god til nu.”

”Men det største skulderklap er faktisk kommet fra en person, jeg slet ikke har mødt. Efter DM-finalerne i Nyhavn kørte jeg hjem med en ven, som havde siddet blandt tilskuerne. Hun havde overhørt en anden tilskuer sig ’wow, der er en kvindelig dommer med – hun gør det virkelig godt’. Det er jo nok den største ros man kan få, og lige dér følte jeg, at jeg var blevet godkendt.”

Vi sender en kæmpe tak til Rasa for sin uundværlige indsats for Volleyball Danmark og vores sport.

Kender du en anden dommer, som fortjener et ekstra skulderklap, så send os et lille tip til ces@volleyball.dk. Titlen som ’Månedens dommer’ kan gå til alle slags dommere uanset hvor mange års erfaring, personen har, og på hvilke niveauer og i hvilke aldersgrupper han/hun dømmer – vi er taknemmelige for alles dedikation til sporten, og vil gerne hjælpe med at anerkende deres indsats.

sammen er vi stærkere

Del nyhed

LÆS OGSÅ