Året der gik: Dansk beachvolley i ind- og udland

2019 har været fyldt med en masse gode oplevelser i dansk volleyball og beachvolley. I denne korte føljeton, ”Året der gik”, dykker vi ned i nogle af det forgangne års aktiviteter i Volleyball Danmark. I denne artikel giver elitechef for beachvolley i Volleyball Danmark, Martin Olafsen, et indblik i årets fantastiske beachvolley resultater på den…

:


2019 har været fyldt med en masse gode oplevelser i dansk volleyball og beachvolley. I denne korte føljeton, ”Året der gik”, dykker vi ned i nogle af det forgangne års aktiviteter i Volleyball Danmark. I denne artikel giver elitechef for beachvolley i Volleyball Danmark, Martin Olafsen, et indblik i årets fantastiske beachvolley resultater på den internationale scene og sportskonsulent for beachvolley, Peter Morsing, fortæller om den danske beachvolley tour.

2019 har været det mest fantastiske år for dansk beachvolley nogensinde på den internationale scene, hvor vi har skubbet til alle niveauer målt på turneringsdeltagelse, fremgang, sejre og medaljer.

1) Aldrig har så mange spillere deltaget til så mange turneringer: Hele 178 internationale holdkampe er spillet fordelt på FIVBs World Tour (119), U-EM (24), NEVZA (23) og Continental Cup (12). Samlet set har 27 danske atleter – fordelt på 13, damer, 14 herrer- været aktive på den internationale scene. 9 atleter har spillet U22, U20 og U18 EM mens at 8 herrer og 8 damer (også) har spillet World Tour.

2) Aldrig før har flertallet oplevet stor fremgang. 9 af 12 bruttolandsholdsspillere og 3 regionale kraftcenterspillere vinder medaljer på World Touren. Vi har ved årets slutning flere hold omkring top 100 (Trans/Abell #84, Rosager/Brinck #103, Køllner/Bisgaard #108, Trans/Tyndeskov #150). Samlet vinder vi 68 ud af 119 kampe på World Touren, hvor man også skal have med at vi udover 1* turneringer også har været så langt som til kvalifikation til 4* og endda en helt uhørt flot 5. plads til en 3* turnering for Abell/Trans.

3) Aldrig før har vi vundet så mange internationale medaljer: Totalt 12 medaljer fordelt på: 7 på World Tour (1 Guld, 5 Sølv, 1 Bronze), 2 til Continental Cup (1 Guld, 1 Bronze) & 2 NEVZA (1 Guld,1 Bronze). På under 10 dage i august vandt vi både den første medalje for et dansk damehold og den første danske guldmedalje og 4 medaljer samlet.

En stigende aktie skaber tro på mere
Dansk beachvolley står nu i en situation, hvor vi begynder at høre til på World Touren. Vi skal stadig kæmpe med næb og klør; men det er for at kravle op af ranglisten og ikke længere for “bare” at overleve. Godt nok har vi “kun” vundet på 1* turneringer (endnu) og der er (endnu!) noget vej op til medaljer på 2,3,4, 5*, EM, VM & OL-niveau. Men vi er nu inde, hvor vores etablerede hold ikke længere spiller kvalifikation til 1* og flere gange er inde i de større og sjældnere turneringer (på 2,3,4 & 5*-niveau). Vi er bedre i 2019 end vi var i 2018 og før – og vi er flere om det. Hvor målet sidste år måske var at kvalificer sig og komme ud af puljespil er målet nu at spille med om medaljer.

At vi kan skabe rollemodeller og at disse rollemodeller kan skabe gennembrud, gør det lettere at skyde brystet frem og præstere som individ, hold og idræt nationalt og internationalt. Troen på egne evner stiger, når både klubber, forbund og organisationer deler samme overbevisning og beviseligt bliver bedre og skaber resultater. Det gør det lettere fremadrettet.

Næste etablering og fokus bør ligge på at skabe kontinuitet til 2-4* niveau og kvalificere sig til et senior EM. Derfor kan vi ikke nødvendigvis regne med samme medaljehøst i 2020. Men vi skal kræve en fremgang på verdensranglisten, samtidigt som vi opretholder en solid kontinuitet, kvalitet og deltagelse for mange atleter.

Strategi: Sammen vinder vi mere.
Kaszasbrødrenes U20 EM sølv i 2010 og Søderberg/Hoyers VM 5 . plads i 2011 er fortsat højdepunkter vi stræber efter, men noterbart er det, at både kvantitet og kvalitet rykker sig; sammen. Organiseringen af Dansk Beachvolley er ved at blive bæredygtig, hvilket både landsholdsledelsen og særligt de to kraftcenterklubber OBVK og CPH Beach skal have stor ros for at bidrage til og bakke op om. De atleter og ledere som i årevis har ageret spydspids i Odense og København og kæmpet imod alle odds, fortjener en dyb anerkendelse for at have samlet momentum omkring sig og skabt dette år.

I 2019 ændrede vi støttestruktur for at give damer og herrer samme ramme og samme frihed til (for samme økonomi) at deltage hvor det gav mening. Vi har formået at effektivisere og skabe fremgang. Så vores succes skal ses på baggrund af at klubber, konstellationer, hold og forbund arbejder bedre sammen og at vores atleter og trænere bruger tiden i sandet og tiden til turneringerne mere fokuseret på det det handler om; balance mellem: Udvikling, Præstation og Resultat.

adm Martin Olafsen webSom elitechef har jeg prædikeret for at man “rykker sammen i bussen”. Vi når ingen vegne som individuelle projekter, der træner alene og fungerer afsondret fra region, klub, med- og modspillere og skiftende trænere. Herrernes “Beachvolleyteam Denmark” er et godt eksempel på, hvordan man kan organisere sig og også arbejde sammen med Volleyball Danmark for at nå parallelle mål. Konceptet for 2020 vil blive justeret for at optimere yderligere på strategi, lokalmiljøernes synergi, forankring af nøglepersoner, atleters tilknytning og for at fastholde momentum.

– Martin Olafsen, Elitechef for beachvolley

Danish Beachvolley Tour
Vintermørket har sænket sig over landet – men heldigvis er der stadig mange aktive beachvolley spillere i gang i landets to haller. Man kunne ønske, at der i den nære fremtid kom flere haller til med indendørs beachvolleybaner, så flere spillere fik muligheden for at dyrke beachvolley året rundt. Hallerne bliver også brugt hver måned til turneringer på Pepsi Max Beachvolley Tour – og vinterturneringerne er som sommerens turneringer meget populære blandt spillerne.

Kigger vi tilbage på årets Tour huskes den – som alle andre år – forskelligt fra spiller til spiller, arrangør til arrangør, frivillig til frivillig, osv. Nogle har haft opgang, andre nedgang og for mange, er det måske lige som det plejer.

Vejret var bestemt ikke med os i 2019 – det kan vi roligt sige, men det var nu også helt fantastisk i 2018. Lad os få det vejr tilbage i 2020. Nogle har måske ikke bemærket forskellen i vejret, fordi de har været heldige at spille de steder, hvor det var godt vejr i år – for de weekender var der da heldigvis også mange af i 2019.

Hvad de fleste nok bemærkede var, at stævnet i Kerteminde for første gang i mange år ikke blev afholdt. Det er der skrevet meget om, og vi er selvfølgelig alle kede af, at det endte således. Men vi kigger fremad, og derfor er vi glade for at kunne nævne, at vi er 99,9% sikre på, at der igen i 2020 bliver en turnering i Kerteminde. De endelige aftaler skal på plads, men vi er naturligvis glade for med stor sandsynlighed at kunne få Kerteminde med igen til næste år.

Når den endelige Tourplan meldes ud i februar, vil der også findes flere nye interessante turneringer. Vi glæder os til at kunne løfte sløret for de mange spændende oplevelser, vi har i vente, og I kommer til at høre mere om det hele løbende i løbet af januar/februar. Mange af de ”gamle” turneringer er selvfølgelig med igen i 2020. Der bliver også ændret en lille smule på konceptet – noget der allerede er løftet lidt af sløret for i tidligere nyhedsmail. Alt i alt er vi sikre på, at det bliver et helt vildt spændende 2020 – glæd jer!

adm Peter MorsingUdvikling, vækst og gode oplevelser for vores beachvolleyspillere ville ikke kunne finde sted uden alle de fantastiske arrangører og frivillige, der weekend efter weekend står klar i sandet til at yde en kæmpe indsats med afvikling af stævnerne. Fra Volleyball Danmark vil vi gerne sige tusind tak og rigtig godt nytår til jer alle.

– Peter Morsing, Sportskonsulent i beachvolley 

Del nyhed

LÆS OGSÅ