Et strategisk fokus på kommunikationen med og om de frivillige har givet pote i Aarhus Beachvolley Club – faktisk i så høj grad, at klubben netop er blevet tildelt Idrættens Frivillighedspris 2019 og en præmie på 20.000kr fra Idrætssamvirket Aarhus.
Selvom efteråret har gjort sit indtog, er der stadig liv og glade dage i Aarhus Beachvolley Club (ABC). Klubben blev nemlig i fredags hædret med den fornemme Frivillighedspris 2019 blandt 500 idrætsforeninger i Idrætssamvirket Aarhus.
Selvom feltet var tæt med de andre to nominerede, OK Pan Aarhus og Brydeklubben Thrott, var det langt fra tilfældigt, at netop ABC løb med prisen og de 20.000 kr. i præmie.
”Begrundelsen for, at vi vandt prisen, var hele vores tilgang til og kommunikation omkring vores frivillige. Vi har gjort meget ud af at fremhæve og anerkende vores frivillige og dele de gode historier fra vores klub – både ansigt til ansigt, men også på klubbens forskellige kommunikationsplatforme og sociale medier.” fortæller Jeff Jørgensen, bestyrelsesmedlem i ABC med ansvar for kommunikation og klubbens trænere.
”Helt konkret sørger vi for altid at rose de frivillige i andres påhør. Vi viser dem, der går forrest for at motivere andre til at gøre lige sådan. Selvom man måske ikke lige lægger mærke til, at der er frivillige, der har fået den tvivlsomme opgave at gøre toiletter rene, så gør det jo en kæmpe forskel for vores medlemmer i hverdagen. Og derfor er det vigtigt, at vi fremhæver dem, der yder lidt ekstra.” forsætter han.
Som resultat af klubbens indsats, blandt andet på de sociale medier, har klubben nu over 500 medlemmer, 54 trænere og 24 træningstruppe, og de oplever en stigende interesse for beachvolley i området.
Frivillige er frivillige
Det er ikke kun i kommunikationen, at ABC har haft en special tilgang til frivillighed. ABC har taget en række beviste beslutninger omkring, hvordan frivilligheden skal fungere netop i deres klub.
”Vi har i klubben valgt én person i bestyrelsen, som KUN har frivillighed som fokus og som også har god erfaring med området. Det gør, at vi kan gå strategisk til værks med en række opgaver på frivillighedsfronten. Blandt andet har vi i klubben besluttet os for, at frivillige ER frivillige. Derfor har vi ikke nogen krav om, at man som hold eller medlem skal tage specifikke tjanser. I stedet går vi meget op i at opfordre til, at dem der har lyst til at hjælpe, de hjælper. Og så fokuserer vi på, at vi beskriver opgaverne i klubben som fede muligheder, f.eks. at være med til at arrangere et stævne, så det aldrig bliver beskrevet som en sur tjans.” forklarer Jeff Jørgensen
”Derudover har vi ved oprettelse af medlemskab lavet en mulighed for at få rabat, hvis man melder sig til frivilligt arbejde. Det gør, at vi ved hvem, vi skal kontakte første, når vi har nogle opgaver, der skal løses. Og så forsøger vi altid at klæde vores frivillige på til deres opgaver, som f.eks. hvad det vil sige at stå for kiosken. På den måde ved folk, hvad de går ind til.” uddyber han.
”Sidst, men ikke mindst, så sørger vi for, at alle arbejder i teams. Ingen trænere er alene om opgaven på vores 24 træningstruppe, og der er som minimum altid to trænere tilknyttet en trup. Når man som frivillig oplever, at man ikke står med HELE ansvaret for et hold eller en opgave, bliver det lidt lettere at melde sig som frivillig.” tilføjer han.
Sammen med Frivillighedsprisen fulgte en præmie på 20.000 kr. En præmie, man i ABC er helt afklaret med hvordan den skal bruges.
”Præmien skal selvfølgelig bruges på vores frivillige på den ene eller anden måde – måske vi holder en stor fest for dem.” afslutter Jeff Jørgensen.
3 Gode råd fra ABC omkring frivillighed
1. Anerkendelse, anerkendelse, anerkendelse. Tag aldrig frivillige for givet. Ros den frivillige foran de andre
2. Brug sociale medier til at fremhæve de gode frivillighistorier og sørg for at tale om opgavernes positive sider i stedet for at løfte pegefingeren eller tale om ‘bør’ og ‘skal’.
3. Arbejd i teams – det er sjovere og nemmere at forpligtige sig til for den enkelte frivillige.