Volleyball og dansk eliteidræt sætter fokus på spillekulturen for at sikre sportens integritet

Pengespil er ikke kun for sjov, men kan også blive et problem. Et problem for den enkelte atlet, den sportslige udvikling og for sporten selv. Ny spillepolitik sætter tydelige rammer for gambling i sportsmiljøerne. Sportsudøvere spiller mere og har tre gange så mange spilleproblemer i forhold til den generelle befolkning. Det viser et britisk studie.…

:


Pengespil er ikke kun for sjov, men kan også blive et problem. Et problem for den enkelte atlet, den sportslige udvikling og for sporten selv. Ny spillepolitik sætter tydelige rammer for gambling i sportsmiljøerne.

Sportsudøvere spiller mere og har tre gange så mange spilleproblemer i forhold til den generelle befolkning. Det viser et britisk studie.

Herhjemme viser en undersøgelse fra DIF, at 64 procent af danske eliteatleter har spillet penge på en kamp eller konkurrence i det seneste år. Det er markant flere end i den øvrige befolkning, hvor tallet er 10 procent.

For mange hænger sport og pengespil naturligt sammen. Og volleyballspillere færdes ligesom andre atleter ofte i en spillekultur.

Derfor har Center for Ludomani sammen med Team Danmark, DIF, Anti Doping Danmark og en række specialforbund, heriblandt Volleyball Danmark, udviklet en spillepolitik, der sætter tydelige rammer for gambling i sportsmiljøerne.

”Sportsbetting og væddemål er en bekymrende stor del af sportsmiljøerne, og spillet kan nemt få overtaget hos atleterne. Derfor er det vigtigt, at forbundene tager ansvar og kommunikerer tydeligt, hvor grænserne går,” Henrik Thrane Brandt, Souschef og behandlingsleder, Center for Ludomani.

Øget risiko for ludomani og matchfixing
Spilleproblemer og spillegæld udgør væsentlige risikofaktorer, der kan føre til matchfixing. Fixere leder efter spillere, som de kan påvirke – og de vælger ofte dem, der er sårbare.   

En atlet med spilleproblemer er sårbar overfor tilbud fra fixere, da der ofte er knyttet en spillegæld til det overdrevne pengespil. Derfor ser Anti Doping Danmark også indsatsen som vigtig for atleternes tarv og sportens integritet.

“En usund spillekultur kan i værste fald være en glidebane, hvor umådeholdent pengespil hos atleterne kan føre til et ønske om at kontrollere spillets udfald. Først med spil på egen sejr, så med spil på egne nederlag og derefter måske egentlig manipulation af delelementer eller hele konkurrencen. Og har man først givet efter for matchfixerne, kan det være umuligt at finde vejen tilbage,” siger Jesper Frigast Larsen, juridisk konsulent hos ADD.

Sportsverdenen arbejder hele tiden på at sikre sportens integritet og tidligere kampagner har udbredt viden om lovgivning, regler og de svære gråzoner. Med den nye spillepolitik håber sportsverdenen at skabe en holdningsændring.

Volleyball Danmark opfordrer til en sund spillekultur
Ved at sætte tydelige rammer for spillet, informere om balanceret gambling og risikoen ved overdrevet spil bliver sportsmiljøet mere fokuseret og samtidig mindre sårbart overfor matchfixing.

”Det er vigtigt, at vi i volleyball skaber rammerne for en balanceret spillekultur. Et ukontrolleret pengespil har store konsekvenser – både for personen og for sporten,” siger Sven Brix, elitechef i Volleyball Danmark.

”Ukontrolleret pengespil har konsekvenser både for den sportslige udvikling og for holdets udvikling og præstation. Det kan være en glidebane i forhold til ludomani og matchfixing,” siger han.

”Derfor anbefaler vi, at alle klubber sætter sig grundigt ind i spillepolitikken og forholder sig aktivt til indholdet, så man skaber balancerede rammer om pengespil blandt atleter og trænere,” siger Sven Brix.

Spillepolitikken introduceres i løbet af 2017 og skal generelt bidrage til et sundt elitesportsmiljø.

”Matchfixing-dagsordenen har øget opmærksomheden på gambling, og det er positivt. Men det er også vigtigt at forstå, at gambling kan være problematisk, også selvom det ikke leder til matchfixing. Derfor er vi generelt glade for at forbundene tager dette ansvar og implementerer en samlet spillepolitik,” siger Henrik Thrane Brandt fra Center for Ludomani.

Her kan du finde selve politikken.
Her kan du finde anbefalinger til implementering.
På www.sportogpengespil.dk kan du finde materiale og værktøjer til at arbejde med emnet.
www.spiltilstregen.dk kan du læse mere om sport og pengespil.  

Hvad er en spillepolitik?
Spillepolitikken sætter rammerne for ansvarlig gamblingsadfærd som elitesportsmand.
Det indebærer bl.a. at:
Trænere har et særligt ansvar for ikke at opfordre til pengespil og nuancere diskussionen om emnet overfor spillerne.
Pengespil hører ikke hjemme i forbindelse med konkurrencesituationer.
Pengespil minimeres til træning og på træningslejre. Her skal fokus være på sporten.
Det understreges, at børn under 18 ikke må spille pengespil.

Hvilke forbund er med?
DIF
Team Danmark
Anti Doping Danmark
Volleyball Danmark
Dansk Boldspil Union
Dansk Håndbold Forbund
Danmarks Ishockey Union
Dansk Bordtennis Union
Badminton Danmark
Dansk Tennis Forbund
Danmarks Basketball Forbund

Del nyhed

LÆS OGSÅ