Kvindelige volleystjerner tjener dobbelt så meget som mændene

Har du nogensinde spekuleret på, hvor meget de store udenlandske volleyballstjerner tjener? Se listen her. Volleyball kan på ingen måde prale af at have ligeså vanvittigt høje lønninger som fodbold. Men hvor meget tjener fx Frankrigs superstjerne Earvin Ngapeth, der med baghånden afgjorde EM-finalen? 350.000 euro eller hvad der svarer til 2,6 millioner kroner. Det…

| Foto: FIVB

:


Har du nogensinde spekuleret på, hvor meget de store udenlandske volleyballstjerner tjener? Se listen her.

Volleyball kan på ingen måde prale af at have ligeså vanvittigt høje lønninger som fodbold. Men hvor meget tjener fx Frankrigs superstjerne Earvin Ngapeth, der med baghånden afgjorde EM-finalen?

350.000 euro eller hvad der svarer til 2,6 millioner kroner. Det er netop, hvad fodboldspilleren Cristiano Ronaldo er en uge om at tjene.

Den bedst betalte volleyballspiller pt. er koreanske Yeon-Koung Kim. Hun tjener 8,9 millioner kroner om året. Det er over dobbelt så meget som den bedst betalte mandlige volleyballspiller, brasilianske Bruno Rezende, som sætter 4 millioner kroner ind på kontoen om året.

Sportsøkonom og branding-ekspert Kenneth Cortsen fra University College Nordjylland har selv haft et sports scholarship i USA, hvor universitetets kvindelige volleyballhold klarede sig godt.

Han giver et bud på, hvorfor kvinderne tjener dobbelt så meget som mændene.

”Man skal blandt andet kigge på hele den historiske udvikling over årtier i forbindelse med sportsbranding. Her har forbund og ligaer gået ind og pillet ved rammebetingelserne for forskellige idrætter for at gøre dem mere attraktive. Påklædning er et eksempel herpå,” siger Kenneth Cortsen.

”I volleyball lavede man uniformen for kvinderne om. Det var ikke for at mindske vindmodstanden. Det er sådanne faktorer, der er med til at gøre kvindesport mere populær. Det handler om sexappeal,” siger han.

”Fx tjente Maria Sharapova i flere år mere end Serena Williams, der ellers var den bedste tennisspiller. Men Sharapova havde lyst hår og lange ben. Det sælger i forhold til tilskuere og sponsorer, og kommercialisering har klart noget at sige,” siger Kenneth Cortsen.

Tyrkisk særlov sikrer super-lønninger
Der er en dimension mere, som kan have indflydelse på løn-regnestykket. Yeon-Koung Kim tørner til dagligt tørner ud i den tyrkiske liga, ligesom de fire øvrige bedst betalte kvindespillere.

Udover kvindevolleyball er en stor sport i Tyrkiet, så vedtog den tyrkiske regering i 2004 en særlig lov vedrørende sportssponsorater. Den giver 100 procents skattefradrag for sponsorater til amatørsport og 50 procents fradrag til professionel sport.

Det kan være en af forklaringerne på, at klubberne har råd til at skrue på lønknappen til de populære kvindespillere.

Ifølge World of Volleys kilder, er tallene i boksene cirka-lønninger og kan variere med plus/minus 150-200.000 kr. Der er tale om nettolønninger, så klubberne skal lægge skatten oveni.

SÅ MEGET TJENER DE KVINDLIGE STJERNER
Yeon-Koung Kim (KOR), Fenerbahce (TUR): 8,93 mio. kr.
Tatyana Kosheleva (RUS), Eczacibasi (TUR): 7,44 mio. kr.
Jordan Larson (USA), Eczacibasi (TUR): 7,44 mio. kr.
Sheilla Castro (BRA), Vakifbank (TUR): 3,72 mio. kr.
Milena Rašić (SRB), Vakifbank (TUR): 2,6 mio. kr.

– på en sæson.

SÅ MEGET TJENER DE MANDLIGE STJERNER
Bruno Rezende (BRA), SESI (BRA): 4,09 mio. kr.
Wilfredo Leon (POL), Zenit Kazan (RUS): 3,72 mio. kr.
Saeid Marouf (IRN), Paykan Tehran (IRN): 3,72 mio. kr.  
Gyorgy Grozer (GER), Shangai (CHN): 3,35 mio. kr.
Ivan Zaytsev (ITA), SIRSafety Perugia (ITA): 2,98 mio. kr.
Earvin Ngapeth (FRA), Modena (ITA): 2,6 mio. kr.

– på en sæson.

Del nyhed

LÆS OGSÅ