Volley var vejen ind i dansk kultur

Hvert år kommer udvekslingsstuderende fra hele verden til Danmark for at studere og lære en ny kultur at kende. Mødet med et nyt land, en fremmed kultur og sprog kan være svært. Men med en god værtsfamilie og en bold under armen bliver det meget lettere.   En af de mange udvekslingsstuderende er 17-årige Nevena…

:


Hvert år kommer udvekslingsstuderende fra hele verden til Danmark for at studere og lære en ny kultur at kende. Mødet med et nyt land, en fremmed kultur og sprog kan være svært. Men med en god værtsfamilie og en bold under armen bliver det meget lettere.  

En af de mange udvekslingsstuderende er 17-årige Nevena Dobric fra Serbien. Hun er i Danmark gennem Youth for Understanding, en international non-profit udvekslingsorganisation. Gennem det seneste år har Nevena boet hos en værtsfamilie i Sønderborg, mens hun har studeret på Alssundgymnasiet.

Og så har hun spillet hun volleyball for både gymnasiets volleyballhold og Sønderborg Volleyball Klub.

”Jeg begyndte at spille volleyball, fordi mine værtssøstre tog mig med til træning i den klub, hvor de spillede. Allerede før jeg kom til Danmark, havde jeg snakket med dem omkring muligheden for at spille med dem,” siger Nevena Dobric.

Hun spiller også volleyball i Serbien. Her var Nevena Dobric vant til op imod 30 spillere på holdet, mens der er omkring halvdelen på hendes hold i Sønderborg. Og det er hun glad for:  

”I Danmark er det nemmere at få venner på holdet. Det er et langt mere afslappet miljø at spille i. Det handler mere om at komme ud og have det sjovt efter en lang dag,” siger Nevena Dobric.

Volleyvenner
Den serbiske udvekslingsstuderende beskriver det, som Volleyball Danmark i samarbejde med Danmarks Basketball Forbund håber at opnå gennem projektet Welcome U. – Det skal være nemmere for unge at finde nye, gode fællesskaber, når de begynder på et studie i en ny by, måske endda i et nyt land.

Her kan sport nemlig være den helt rigtige indgang:

”Volleyball har hjulpet mig med at finde venner i Danmark. Jeg har lært danskere at kende. Og jeg kommer til at savne dem rigtig meget,” siger Nevena Dobric.

”Det er et rigtigt dejligt hold, jeg spiller på i Danmark. Jeg håber helt sikkert på at se nogle af spillerne igen, efter jeg har afsluttet min periode som udvekslingsstuderende. Vi er blevet rigtig gode venner udenfor banen også. Vi er glade, hver gang vi er sammen – både på skolen, men også til fester og julehygge. Jeg håber nogle, at dem vil komme og besøge mig i Serbien,” siger hun.

Nevena har trænet volleyball to gange om ugen. Og træningerne med holdkammeraterne har været en vej ind i dansk kultur for den serbiske udvekslingsstuderende. 

”Vi har tilbragt meget tid sammen. Udover min værtsfamilie har mine holdkammerater hjulpet mig meget i mødet med den danske kultur,” siger Nevena.

Det er naturligvis ikke kun på volleyballbanen, at Nevena har haft store, gode oplevelser:

”Den største oplevelse med min værtsfamilie var hele juletiden. Det var utrolig hyggeligt. Jeg kan ikke nævne en helt præcis oplevelse, da der var så mange gode ting. Men julen var helt speciel. Især da vi var i kirke juleaftens dag. Det var en god tid.”

Om Youth For Understanding
YFU er en landsdækkende frivillig forening med omkring 1000 medlemmer, der arbejder for mangfoldighed og mellemfolkelig forståelse gennem ungdomsudveksling siden 1961. Foreningen modtog 75 studenter i Danmark 2015-2016 og sendte 134 studenter til udlandet i samme periode. Læs mere om YFU her.

Del nyhed

LÆS OGSÅ