Værktøjskassen

Skab en god holdkultur

Kulturen i en klub og på et hold er hele tiden foranderlig og det er de involverede personer, der fastsætter den. Her får du et indblik i, hvilken indflydelse du som træner har, og hvordan et regelsæt kan være med til at understøtte den ønskede kultur.

Træneren som kulturel leder

Kulturen i en klub og på et hold er hele tiden foranderlig og det er de involverede personer, der fastsætter den. Som træner er du en vigtig del af at fastsætte kulturen på holdet, gennem de ting du giver opmærksomhed, den adfærd du straffer, den adfærd du belønner og selvfølgelig den adfærd du selv udviser. Kulturen kommer til udtryk gennem nogle normer på holdet. En norm kommer til udtryk som noget, der er normalt at gøre, en slags accepteret adfærd og kan enten være bevidst eller ubevidst. Det kan fx være en norm at alle spillere har fyldt vandflaskerne inden træningen starter. Træneren må være bevidst om, hvilken kultur man ønsker på sit hold for aktivt at søge at skabe den.

Områder du som træner bør være opmærksom på:

  • Opmærksomhed: Hvem og hvad giver du opmærksomhed?
  • Belønning/straf: Hvad belønner/straffer du for?
  • Egen adfærd: Gør du selv de ting, som du vil have spillerne til?

Hvis du skal opbygge et godt miljø, er det en god ide at rose dem, der tør lave fejl, dem der kæmper for at udvikle sig, give opmærksomhed til alle, også dem der ikke er dygtige volleyballspillere endnu, og rose spilleren, der laver en fejl men med en teknisk korrekt udførelse. Hvis du råber af spilleren, der laver en fejl til træning, vil de andre spillere tænke at det er i orden at råbe af hinanden ved fejl, og så bliver det med tiden en norm. 

Udarbejd et sæt spilleregler for holdet

Det er nemmest for spillere at vide, hvilken adfærd, der er passende, hvis dette italesættes for alle. Derfor kan det være en god idé at lave et regelsæt for holdet. Jo ældre spillerne bliver, jo mere bør de involveres i udformningen af regelsættet.
Jo mere man kan involvere spillerne i udformningen af regelsættet, desto mere accepteret bliver det, og dermed kan træneren også nemmere slå ned overfor brud på regelsættet.

Et regelsæt kan bestå af regler til træning, kamp og uden for træning og kan indeholde alt fra sportsspecifikke krav som “Vi kæmper for alle bolde” til mere menneskelige områder som “Vi respekterer og lytter til hinanden”.

Eksempler på emner til regelsæt

  • Alle er omklædte og klar til at starte træning 5 minutter inden start
  • Drikkedunken er fyldt inden træningsstart
  • Alle spillere går med i omklædningsrummet efter træning
  • Vi giver hinanden plads til at lave fejl til træning, for at blive bedre til kamp
  • Afbud til træning skal ske senest 4 timer inden træningsstart
  • Afbud til kamp skal ske senest 7 dage før kampen
  • Alle medbringer mad (frugt, bolle mm.) til at spise efter træning/kamp.