Værktøjskassen

Træningsplanlægning

En forberedt træner er altid en god start på at gennemføre en god træning. Som træner bør du lægge en plan for, hvad træningen skal indeholde og hvad målet med den er. I det følgende kan du læse om, hvad du bør overveje når du planlægger en træning. Guiden er særlig relevant for nye trænere.

Træningsplanen er et af træneres bedste redskaber til at lave en god træning. På den måde kan du være fuldt fokuseret på at give feedback til spillerne og være mentalt til stede under træningen, fordi du ikke skal planlægge den næste øvelse undervejs.

Opbygning af træningen og valg af øvelser

I opbygningen af træningen bør du være opmærksom på forholdet mellem mængden af isolerede, simple og lav-aktivitets øvelser og mere komplekse øvelser/spil med flere aktioner, samt hvilket træningsfokus øvelsen indeholder. Helt generelt kan det være en fordel at træningsplanen skifter i mellem disse typer af øvelser, således at en lav-aktivitets teknisk øvelse efterfølges af en høj-aktivitets øvelse med større kompleksitet. Det kan føles som lang tid at træne teknik i 30 minutter af gangen og hvis der ikke er variation, kan de færreste holde fokus igennem hele øvelsen.

Skriv øvelserne i din træningsplan ned med følgende punkter:

  • Øvelsesbeskrivelse
  • Formål med øvelsen
  • Fokuspunkter ved forklaringen af aktiviteten

I Øvelsesbanken kan du finde eksempler og inspiration til øvelser i kids, teen og ungdomsvolley.

Forventningsafstem med spillerne

Isoleret set kan alle øvelser og spil på papiret være gode, men i den forkerte sammensætning kan de falde fra hinanden. Afstem med dine spillere hvad deres ønsker med træningen er, da tidshorisonten af en teknisk øvelse nemt kan blive for lang, hvis spillerne i bund og grund bare ønsker at få motion og hygge sig.
Du kan snakke med dine spillere om, hvorfor de kommer til træning, for bedre at kunne planlægge træninger, som dine spillere synes er motiverende. Er deres primære motivation at blive bedre, at have det sjovt, at være sammen med andre, at få motion eller kommer de fordi de vil vinde rækken?

Varierende antal spillere til træning

Som kidstræner er det ikke altid man ved, hvor mange børn der kommer til træning og så kan en meget detaljeret plan være svær at udføre, hvis der ikke er taget højde for, at antallet af spillere kan variere meget fra træning til træning.
De fleste trænere oplever at træningen sjældent går præcis som man havde planlagt, enten fordi der er et andet antal spillere end forventet, øvelserne fungerer anderledes end forventet osv., men planen frigiver alligevel noget energi, der gør det nemmere at overskue situationer, hvor noget ikke fungerer efter hensigten i praksis, fordi den giver ro i de andre dele af træningen. I din planlægning kan du på forhånd skrive minimum og maksimum spillere på dine øvelser, så du nemt kan sortere fra eller vælge til i træningssituationen.