Året der gik: Motion og klubliv

2019 har været fyldt med en masse gode oplevelser i dansk volleyball og beachvolley. I denne korte føljeton, ”Året der gik”, dykker vi ned i nogle af det forgangne års aktiviteter i Volleyball Danmark. I artiklen her uddyber udviklingschef i Volleyball Danmark, Christina Attrup Juhl, sine tanker på motionsområdet og klubber. I 2019 består Volleyball…

:


2019 har været fyldt med en masse gode oplevelser i dansk volleyball og beachvolley. I denne korte føljeton, ”Året der gik”, dykker vi ned i nogle af det forgangne års aktiviteter i Volleyball Danmark. I artiklen her uddyber udviklingschef i Volleyball Danmark, Christina Attrup Juhl, sine tanker på motionsområdet og klubber.

I 2019 består Volleyball Danmark af 320 klubber, der alle på hver deres måde er organiseret omkring volleyball. Nogle er små med 20 medlemmer, andre har over 400. Det betyder at måden, man arbejder med volleyball i klubberne, er meget forskellige, og ligeledes er de tilbud, der efterspørges. Jeg vil i dette afsnit forsøge at beskrive lidt tanker på målgrupper og aktiviteter til bredde- og motionsområdet, som vi har fra Volleyball Danmark.

Senior+ Volley
Jeg vil egentlig starte bagfra, altså fra den ældste målgruppe i forbundet, som er Senior+ Volley. Denne målgruppe er vi ekstremt glade for, da vi her har fat i dedikerede ældre mennesker, der i den grad har ambition for sporten. I flere af vores klubber oplever vi fra Senior+ spillerne en stor passion til volleyball, som udover spillet også giver sig til udtryk i deres frivillige arbejde i klubben. ’Det grå guld’ er for mange foreninger utroligt værdifulde i de frivillige opgaver, der løses i klubberne.

I 2019 indgik vi en samarbejdsaftale med DGI på netop dette punkt, da vi ser et uforløst potentiale i denne målgruppe. Vi har i løbet af året arbejdet med at finde en form, hvorpå vi sammen med DGI Volleyball kan få Senior+ Volley introduceret i 240 DGI senioridrætsforeninger. Det kommende år skal vi arbejde med implementeringen af denne handleplan. Jeg er virkelig spændt på at se, hvad vi kan flytte ved denne indsats.

Bevæg dig for Livet
2019 var året, hvor vores 3-årige projekt ”Bevæg dig for livet” (BDFL) kom ind i den afsluttende fase. I min optik var det et projekt, der i den grad har flyttet os på flere parametre i forhold til motion i Volleyball Danmark.

Vi er blevet klart skarpere til at kommunikere anderledes og mere bredt til især motionisterne. Et sted, hvor det tydeligst giver sig til udtryk, er i vores to rekrutteringskoncepter: Beachvolleyens Dag og Volleyweek. Her er der virkelig mange motionsklubber, der har taget imod tilbuddet om markedsføringsmateriale fra forbundet og har ladet sig inspirere af de forskellige tiltag, som der blev givet til klubberne. Flere tusinde af mennesker har i 2019 via Beachvolleyens Dag og Volleyweek besøgt klubberne, og flere hundrede har efterfølgende indmeldt sig i klubberne. DEJLIGT at klubberne i den grad lader sig inspirere og gør en indsats for at rekruttere nye spillere, og vi glæder os til, at vi også i 2020 skal have Beachvolleyens dag og Volleyweek med i kalenderen.

En anden indsats i BDFL-projektet er PopUp Volley som blev igangsat i Odense og København over sommeren 2019. Der blev sat et net op i en park i hhv. Odense og København, og alle, der kom forbi, var velkommne. Der blev ligeledes annonceret på de sociale medier omkring en ugentlig træning i parkerne. I København blev det en bragende succes, mellem 40 og 100 personer mødte uge efter uge op til ”træning” i Fælledparken fra maj til september måned. Det er et virkeligt interessant felt at undersøge nærmere. Hvad er det, der kan få 40-100 mennesker til troligt at møde op til et helt og aldeles uforpligtende tilbud i en park uge efter uge uanset vejr og vind? Jeg er nysgerrig på, om der er medlemsformer i vores etablerede foreningstilbud, som vi skal udvide eller tænke anderledes?

Der er naturligt nok også sider af BDFL-projektet, hvor vi må erkende, at vi som forbund har haft gode ideer og intentioner, men hvor vores tilbud ikke har haft den effekt, som vi ønskede. Men det lærer vi af og tager de gode ting med, og lukker de mindre gode ned.

Volleyballspilleren i centrum
2019 blev også året, hvor vi satte alle sejl ind på medlemsundersøgelsen: ”Volleyballspilleren i Centrum”. Vi vil med undersøgelsen gerne skabe data, som kan anvendes i klubberne og i forbund, så vi på alle fronter kan arbejde mere målrettet med klubbernes/forbundets indsatser.

Undersøgelsen går i korte træk ud på at tage temperaturen på en række områder som f.eks. træneren, frivillighed, træning, klubliv, ledelse og meget mere. 1636 medlemmer fra 20 klubber har indtil videre svaret, og både vi og klubberne er blevet SÅ meget klogere. Lige nu ligger der et større arbejde i at få alt den viden, der er kommet fra undersøgelsen, overført til konkrete handlinger hos forbund og klub. Det vil sportskonsulenterne, med Niels Kliim i front, have fokus på i 2020.

Med dette redskab har vi mulighed for at blive endnu klogere på, hvad motionisterne ønsker sig af et medlemskab i klubberne. Hvad er det, der prioriteres af målgruppen? Et andet fantastisk element i medlemsundersøgelsen er, at der er mulighed for at trække lister med klubfolk, der ønsker at bidrage med frivilligopgaver eller ønsker sig et dommerkursus. Dyrebare lister, som blot er til download – og tilbagemeldingerne indtil videre tyder i høj grad på, at der faktisk er rigtig mange, der skriver sig på disse lister.

Sig tak til din dommer
Dette leder mig over i en anden vigtig og meget essentiel del i volleyball nemlig vores dommere. Dommere er afgørende for afviklingen af vores turneringer. Uanset om man spiller serie 1 eller mix-motion, så er det godt at have en dommer – og vi har brug for dem! Derfor har vi også i 2019 lavet kampagnen: ”Sig tak til din dommer”, så vi i den grad kan få sat fokus på området. Jeg håber, at indsatsen kan være med til at få endnu flere til at overveje, at dommergerningen kunne være en vej at gå. Heldigvis ser det ud til, at det går den rette vej. I 2019 har rigtig mange valgt at tage basisdommerkurset, og ligeledes har DT-dommerkurset haft flere deltagere end set i mange år. DEJLIG tendens!

Frivillige
Afslutningsvis vil jeg komme ind på de frivillige. Uden trænere, ledere og andre frivillige eksisterer vores tilbud i klubberne ikke. Vi skal derfor huske at klappe hinanden og dem, der løfte noget ekstra i klubberne, på skuldrene. Ud fra medlemsundersøgelsen ses det, at netop anerkendelse er et parameter, som vi desværre ikke er super gode til i mange af vores foreninger. Vi skal alle kridte skoene og være bedre til at rose. De frivillige er nerven til aktiviteten, så der må vi fokusere både fra forbund og som klub.

En af de ting vi i forbundet er blevet mere og mere optaget af, er at det skal være så nemt så muligt at være frivillig. Vi har i 2019 arbejdet i tæt samarbejdet med DGI under BDFL-projektet og her har vi blandt andet fået lavet 92 træningsøvelser, som er videofilmet og som i starten af det nye år lægges ud på Trænerguiden i DGI. Det betyder, at der kommer en database, hvor man som træner på motionsniveau hurtigt kan lade sig inspirere og få lavet sit træningsprogram. Jeg håber virkelig, at mange vil få glæde af de mange øvelser.

adm Christina Attrup JuhlGodt Nytår
Ovenstående er blot et udsnit af de aktiviteter, som vi har for bredde- og motionsområdet i Volleyball Danmark. Derudover spilles der jo en masse fantastiske turneringer i kreds-regi indenfor mix- og serievolleyball, som i foråret 2020 går ind i de afgørende faser. Der er masser af spændende tiltag, som vil udfolde sig i 2020, hvilket jeg vil glæde mig helt vildt til at følge og arbejde med. 2020 Here we come!

– Christina Attrup Juhl

Del nyhed

LÆS OGSÅ