”Jeg siger altid, at idrætsfællesskaber er den nemmeste måde at komme i kontakt med danskere”

Fra magasinet Volleyball.Hent magasinet som app på App Store eller Google Play og få hele oplevelsen med. Det kan være svært at stå i et nyt land uden familie og venner omkring sig. For 11 år siden flyttede Diego Cella fra Italien til Danmark. Inden han pakkede kufferten, sendte han en mail til den lokale volleyballklub. De 46.000 indbyggere…

:


Fra magasinet Volleyball.
Hent magasinet som app på App Store eller Google Play og få hele oplevelsen med.

Det kan være svært at stå i et nyt land uden familie og venner omkring sig. For 11 år siden flyttede Diego Cella fra Italien til Danmark. Inden han pakkede kufferten, sendte han en mail til den lokale volleyballklub.

De 46.000 indbyggere i Firenze-forstaden Campi Bisenzio nyder godt af den stærke sydlandske sol, der siden begyndelsen af april breder et varmetæppe på over 20 grader ud over det flade landskab.

I aftensolen nyder de lokale at sætte tænderne i specialiteten stegt får og pasta med fårefars, som de er privilegeret af at kunne skylle ned med et glas af den gode Chianti, der er indbegrebet af toscansk vin.

På byens volleyballhold, der i dag frister en tilværelse i den 3. bedste række, spillede en ung gut ved navn Diego Cella i starten af dette årtusinde. Han var i gang med sit studie og var spået en god fremtid i klubben.

De lokale fik dog aldrig set, om han kunne indfri forventningerne. Diego Cella var nemlig forelsket. Kæresten Tina var fra Danmark, og deres plan var, at når Diego var færdig med sin uddannelse i Italien, skulle Tina tage sin master i Danmark.

Der var dog en ting, Diego Cella skulle ordne, inden han pakkede kufferten og skiftede den blomstrende hovedstad i Toscana ud med den smilende jyske hovedstad Aarhus. Han skrev han en mail.

Mødet med et nyt land
I 2004 var SK Århus den eneste klub i byen, der havde en hjemmeside. Derfor blev det dem, som modtag den elektroniske post fra Diego Cella.

”Volleyball var en stor del af mit liv i Italien, og jeg ville gerne forsætte med at spille i Danmark. Jeg skrev til træneren på 3. holdet og fortalte, hvem jeg var osv. Hans svar var: ”Jeg tror, at du er for god til os. Jeg anbefaler, at du skriver til klubbens formand for at høre, om du kan spille på vores 1. hold,” siger Diego Cella.

Da Diego Cella ramte samme destination som mailen, var han langt fra de hjemlige, sydlandske himmelstrøg og klar til at tage hul på næste kapitel i sit liv.

”Det var spændende, men også hårdt og svært,” siger han.

”På den ene side var det spændende at kunne starte mit liv helt forfra – a fresh start. Jeg lærte en masse nyt, oplevede en ny kultur og en ny måde at leve. På den anden side skulle jeg vænne mig til en ny livsstil og måde at gøre ting på,” siger Diego Cella.

I det første halve års tid kunne han ikke finde et arbejde, og her blev mailen til SK Århus afgørende:

”Det er meget lettere at møde nye mennesker gennem sport. Gennem en holdsport bygger man noget op sammen. Man kæmper sammen for at vinde en kamp eller et mesterskab. Der bliver bygget nogle personlige relationer, som nogle gange holder et helt liv,” siger Diego Cella.

”Volleyballklubben har hjulpet mig rigtigt meget med at komme i kontakt med nye mennesker. Nogle af dem, jeg spillede med dengang, er stadig gode venner,” siger han.

Planen var at blive to år
Diego Cella er ikke den eneste, der har oplevet at stå i en ny by, i dette tilfælde endda i et nyt land, uden sit vante sikkerhedsnet. Samme situation står tusindvis af unge i hvert år, når de hiver teltpælene op for at tage en uddannelse.

Gennem sport og projektet Welcome U vil Dansk Volleyball Forbund og Danmarks Basketball Forbund med godt 2,4 mio. kr. i støtte fra Nordea-fonden udvikle særlige idrætstilbud, som skal gøre det nemmere for unge at finde nye, gode fællesskaber, når de begynder på et studie.

Sporten kan nemlig være den helt rigtige indgang til et nyt land, fortæller Diego Cella:

”Planen var at blive to år i Aarhus. De to år er blevet til 11 indtil videre, og Aarhus er byttet ud med Herning. Og vi er stadig meget glade her,” siger han.

Har du et godt råd til udlændinge, som kommer hertil og vil i kontakt med danskerne?

”Jeg siger altid til udlændinge, at idrætsfællesskaber er den nemmeste og bedste måde at komme i kontakt med danskere. Sport er jo internationalt, sport er uden grænser. Så mit råd er: Find en klub og kom i gang med at spille. Der vil altid være nogen, som tager godt imod dig!”

Om Diego
Diego Cella er 36 år og arbejder som salgskonsulent i PcP. A/S, en international ristefabrik i Vildbjerg. Han flyttede til Danmark for 11 år siden og brugte volleyball til at komme i kontakt med nye mennesker og venner. Bor i Herning sammen med sin kone og datter.

Om Welcome U

·         Bag Welcome U står Dansk Volleyball Forbund og Danmarks Basketball Forbund, som vil gennemføre projektet i tæt samarbejde med elev- og studenterorganisationer over hele landet.
·         Målgruppen for projektet er alle de unge, som flytter til en ny by for at studere eller arbejde.
·         Formålet med Welcome U er at bruge idræt til at give unge et netværk og et tilhørsforhold, når de flytter til en ny by.
·         Læs mere på www.welcomeu.dk  
·         I 2015 har Nordea-fonden uddelt 78,21 millioner kroner til projekter, som gør en ekstra indsats for at styrke unges identitet, livslyst og fællesskaber, herunder ca. 2,5 mio. kr. til Welcome U.

Welcome U i tal

·         5 nye partnerskaber etableres
·         45 klubber rekrutteres
·         150 ambassadører uddannes
·         45 nye hold startes op
·         75 events afholdes i 20 byer
·         50 uddannelsesinstitutioner involveres
·         25.000 unge kontaktes
·         2.450.000 kr. støtter Nordea-fonden med

Del nyhed

LÆS OGSÅ