Hjemmesidebanner

Torsdag, 25 november 2021 09:05

Månedens Dommere: Frida og Caroline

Written by
Frida (tv) og Caroline (th) Frida (tv) og Caroline (th)

Med dugfriske uddannelsesbeviser i hånden kan månedens to dommere, Frida og Caroline, ikke bryste sig af visdom fra en årelang karriere med fløjten – faktisk mangler de endnu at dømme deres første officielle kamp. Men hvad vores to nyuddannede dommere mangler i erfaring, har de i tifold hvad angår entusiasme, ihærdighed og kærlighed for spillet. Frida og Caroline, fortæller her om deres dedikation og drømme med dommerfaget.

For 17-årige Frida og 20-årige Caroline fra Midtfyns Volleyballklub i Ringe er volleyball gået hen og blevet mere end bare en tilfældig fritidsaktivitet. De to unge spillere bruger i forvejen størstedelen af deres frie timer på selv at træne Danmarksserie og 2. division eller være trænere for klubbens ungdomshold – og efter en ihærdig indsats for at få dommerkortet i hus, vil der også i fremtiden blive brugt mange timer på at dømme kampe.

Man kan nemlig roligt sige, at Frida og Caroline er ”gået den ekstra mil” for at blive uddannede dommere – faktisk så dedikerede, at de to volleyballentusiaster kørte hele vejen fra Ringe til Grøndal, København, for at kunne tage basisdommeruddannelsen hurtigst muligt.

- Caroline: ”Vi er begge meget volleyballnørdede. Vi elsker at studere teknik, taktik og regler – og jeg er især stor fan af teori. Dommeruddannelsen så vi som en mulighed for at opnå forståelse for spillet. Det er jo et indviklet spil, så hvis vi kan dømme med henblik på at vejlede spillerne, vil det give spillerne en mere helhedsorienteret forståelse. På den måde kan vi være med til at udbrede selve volleyballspillets struktur”.

- Frida: ”At være dommer giver også noget til ens eget spil og ens egen generelle forståelse. Reglerne er også tit noget man bare lære henad vejen, så dem har vi også fået en del bedre styr på, og så ville vi også gerne hjælpe vores klub med at dømme de kampe, der nu måtte være".

Med deres inderlige ønske om at blive udannede dommere, kontaktede Frida og Caroline derfor Volleyball Danmark for at finde et basisdommerkursus hurtigst muligt – uanset distancen. Og således endte det med, at Frida og Caroline drog hele vejen fra Ringe til Grøndal for at få dommerkortet i hus.

-Caroline: "Det var vigtigt for os at få uddannelsen, da vi havde et stort ønske om at komme ud at dømme. Så vi tænkte bare, at jo hurtigere desto bedre – vi ville jo gerne i gang med at øve os".

- Frida: "Det var et rigtig godt uddannelsesforløb. Vi fik en generel forståelse af spillet og regler, men også et lidt andet syn på dommeren. Det er altid nemt at blive sur på dommeren, men de dømmer jo det de ser".

- Caroline: "Det gav mig også mange ’aha-oplevelser’. Hassan, vores instruktør, var meget inspirerende, han har oplevet meget som dommer og delte en masse af sine oplevelser med os. Man kunne virkelig mærke hans passion for dommergerningen, og det har jeg stor respekt for". 

Nu skal der dømmes!
Den 17. november, 2021, kunne Frida og Caroline så endelige kalde sig for basisdommere efter et succesfuldt uddannelsesforløb. Men nu venter den egentlige udfordring – nemlig at blive mere erfarne og prøve sig af som dommere.

- Frida: "Vi skal i hvert fald ud og få lidt erfaring med at dømme. Vi ser frem til muligvis allerede at få lov her i december, og så skal der ellers bare dømmes en masse".

- Caroline: "Jeg håber på at udvikle mig og blive tryg og selvsikker i dommergerningen. Vi skal suge en masse rutine og erfaringer til os, så vi er rustet til at videreuddanne os som dommere. Jeg har altid set lidt op til dommere. De er rolige, afslappede og mega seje – og det er flot arbejde, en dommer udfører. Så jeg vil gerne lære at mestre den rolige og fair udstråling, som jeg har set andre dommere har". 

Frida: "Volleyball betyder rigtig meget for mig, jeg bruger rigtig meget tid på det, og jeg ser frem til at bruge endnu mere tid på det. Jeg kan ikke udelukke at det kunne være spændene at blive dommer i divisionen, men jeg vil gerne starte hvor jeg er, og få dømt en masse i kredsen". 

Unge dommere skal normaliseres
Fridas og Carolines vej til dommerkortet er ikke typisk, og der er nok ikke mange jævnaldrende, som på eget initiativ havde været så ihærdige for et dommerkort. Men de to nyudklækkede dommere håber alligevel, at de snart kan få flere unge dommerkollegaer.

- Caroline: "Jeg fandt jo dommeruddannelsen på Volleyball Danmarks hjemmeside. Men der er nok mange unge, som ikke ved at det er en mulighed. Så jeg tror den bedste måde at nå de unge er at komme direkte ud med budskabet i klubberne og tage en snak om mulighederne og fordelene ved at blive dommer". 

- Caroline: "Der er nok mange på min alder, der ikke ser det som en mulighed, fordi de tror de er for unge – man ser jo ikke så tit helt unge dommere. Når Frida og jeg begynder at dømme til kampe, kan vi forhåbentligt inspirere andre unge og normalisere, at unge dommere kan være ligeså ”rigtigt” som ældre, erfarne dommere". 

Vi kunne ikke være mere enige med Caroline og Frida. Vi sender en kæmpe TAK til dem, og glæder os til at følge med i deres videre færd som spillere og dommere.

Kender du en anden dommer, som fortjener et ekstra skulderklap, så send os et lille tip til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Titlen som ’Månedens dommer’ kan gå til alle slags dommere uanset hvor mange års erfaring, personen har, og på hvilke niveauer og i hvilke aldersgrupper han/hun dømmer – vi er taknemmelige for alles dedikation til sporten, og vil gerne hjælpe med at anerkende deres indsats.

sammen er vi strkere vol2

Read 279 times