Hjemmesidebanner
mandag, 19 november 2018 06:00

Ny klub får 80 medlemmer på kun to måneder

Written by
Foto: VK Raptus Foto: VK Raptus
VK Raptus er navnet på en helt ny volleyballklub i Aarhus. Og det er navnet på lidt af en succeshistorie. På blot to måneder gik klubben fra 0 til 84 medlemmer. Her giver klubformand Jakob Hove Kristensen og medstifter Casper Lykkegaard opskriften.

”Vi har gjort os rigtig mange tanker. Hvordan trækker vi folk til? Har vi ressourcer nok? Og hvordan bliver vi mere end bare en volleyklub?”

Sådan begynder Casper Lykkegaard fortællingen om VK Raptus.

Hele udgangspunktet for VK Raptus var, at de ikke skulle være endnu en volleyklub.

Med rødder i de kirkelige børne- og ungdomsbevægelser KFUM og KFUK i Danmark havde VK Raptus allerede inden den rigtig eksisterede stort kendskab til at tilbyde unge fællesskaber.

Derfor gik deres første tanker ikke på, hvordan de startede en klub.

”Vi har nærmere tænkt, hvordan starter vi et fællesskab? Hvordan sørger vi for, at vores klub bliver et sted, hvor folk holder ved og i højere grad kommer for det sociale end for volleyballen?” siger Casper Lykkegaard.

”Sagt på den måde, at volleyballen selvfølgelig er omdrejningspunktet, men vi bliver nødt til at skille os ud som klub, og derfor er det sociale prioriteret højt” siger Jakob Hove Kristensen.

Er der behov for os?
Derfra gik gruppen af frivillige i gang med at lægge deres plan.

”Der er mange klubber i Aarhus. Der er mange velfungerende klubber i Aarhus. Vi overvejede derfor også, hvorfor der var behov for os? Hvad kan vi tilbyde?,” siger Casper Lykkegaard.

”Vi mente, at der var behov for en klub, hvor man dyrkede det sociale frem for det sportslige. Et sted for dem, der ikke nødvendigvis søgte volleyball – men lige så meget søgte et fællesskab. Man skal lige så meget tænke os som en KFUM og KFUK-aktivitet, som man skal tænke os som en reel klub,” siger han.

Og den prioritering vægter højt i VK Raptus.

”Hvis man udelukkende kommer for volleyballen, er vi ikke et match. Raptus er for dem, der vil engagere sig ud over volleyballen og på nogle måder måske bruge volleyballen som en anledning til at møde nye mennesker og fællesskaber,” siger Casper Lykkegaard.

”Vi tror også, folk bliver bedre til volleyball, hvis de nyder at komme til træning og sætter pris på det fællesskab, de bliver en del af,” siger Jakob Hove Kristensen.

Mere lavpraktisk fandt den derfor endnu ikke opstartede klub ud af, at den først og fremmest måtte brede ejerskabet ud.

De nedsatte en masse forskellige udvalg: Kommunikation, materiale, økonomi, trænerudvalg, socialudvalg og ikke mindst en styregruppe. Og på den måde fik VK Raptus delt opgaverne ud på flere hænder og sørgede for, at langt flere havde ejerskab for klubben. Der er mange, der har været sammen om at stifte klubben.

Ét års tilløb til første træning
Efter et års forberedelse, slog VK Raptus i august så endelig dørene op til den første træningsaften.

”Vi overvejede meget, om der var nogle, der ville komme. Tænk, hvis vi satte alt på et bræt og ingen kom,” siger Casper Lykkegaard.

”Derfor valgte vi at samle 20 spillere til at starte med, så vi vidste, at der var et fundament at bygge på. Her fungerede alle disse spillere igen som ambassadører med ejerskab, der kunne tale Raptus’ sag. Og heldigvis var denne gruppe af folk ikke en fast sammentømret gruppe, men derimod en broget skare, hvilket gjorde at vi nåede ud til mange forskellige miljøer og folk,” siger han.

Og derfra gik det stærkt:

”Vores mål var at få 25-30 spillere. Men der dukkede 80 op til første fællestræning,” siger Jakob Hove Kristensen.

”De efterfølgende uger kom der over 100 igennem til prøvetræninger. Vi er nu endt på et medlemstal på 84, og vi er meget stolte over den opbakning,” siger han.

VK Raptus er endt med at have fem hold i alt. To herrehold, to damehold og et mix-hold.

”Alle hold, undtagen mix-holdet, er startet op i en række. Det ene herrehold er startet i Danmarksserien og vandt i øvrigt deres to første kampe i rækken,” siger Jakob Hove Kristensen.

45798891 1882298498490037 7659994213009850368 n

Tydelig profil giver klarhed
Du ved, hvad du får, når du melder dig ind i VK Raptus. Og ifølge Casper Lykkegaard er det en af de vigtigste ingredienser i klubbens succes:

”Jeg tror, vi har fået mange spillere, fordi vi har en tydelig profil. Vi lægger ikke skjul på, at vi har KFUM og KFUK i Danmark i ryggen, og vi er meget tydelige omkring, hvad vi vil. På den måde får vi måske en mere snæver profil – men samtidig en mere tydelig og mere eksklusiv og original profil,” siger han.

KFUM og KFUK efterskolerne har stolte volleyballtraditioner, og derfor er der også et stort segment at hente spillere fra.

”Det er dog også vigtigt for os at sige, at vi ikke er en lukket klub for KFUM og KFUK folk. Formålet med klubben er især også at møde nye mennesker og vise et KFUM og KFUK fællesskab frem for en masse, der ikke kender organisationen,” siger Casper Lykkegaard.

”Klubben er ikke blevet en succes, hvis ikke vi når ud til folk, der ikke i forvejen var medlem af KFUM og KFUK – og det er vi heldigvis lykkedes med,” siger han.

”Det tror jeg, vi er, fordi der er mange, som har prøvet at spille volleyball i andre klubber med mange træninger, konkurrence og høj seriøsitet – spillere, der måske har manglet et sted at neddrosle eller finde glæden ved volleyball på et hyggeligt plan, som da de startede,” siger Jakob Hove Kristensen.

”Med volleyball kan det nogle gange godt være alt eller intet. Vi leverer en vare med en ugentlig træning, hvor vi fokuserer mere på glæden ved at spille end resultaterne ved at spille,” siger han.

Næste skridt er at bevare fødderne på jorden
For bare to måneder siden havde klubben ingen hal. Nu har de 84 spillere og fem hold. Det er gået stærkt for VK Raptus, og klubben skal passe på, at det ikke går for stærkt, fortæller ” Casper Lykkegaard.

”Det vigtigste skridt er at kunne bevare vores rødder, med den succes vi har haft,” siger han.

”Vi skal være opmærksomme på at være grounded. Efter 3 ud af 4 sejre i danmarksserien begynder nogle at spørge os til oprykning efter denne sæson. – Der er vi måske slet ikke endnu,” Casper Lykkegaard.

”Vi skal være meget varsomme med at rykke for hurtigt og glemme vores rødder. Vi er blevet en succes, fordi vi er en social klub, der giver alle spilletid og lader alle spillere fylde. Og hvad vil der så ske, hvis vi rykker i 2. Division og lader folk køre til Bedsted for at spille en enkelt kamp og måske slet ikke komme på banen? Den slags vil kunne ødelægge os indefra. Derfor skal vi være påpasselige med ikke at rykke hurtigere, end vi selv kan følge med,” siger Jakob Hove Kristensen.

Klubben skal være bæredygtig
Som mange klubber sikkert kan nikke genkende til, så er det ofte få ildsjæle, der driver værket. Uden dem, intet hold eller klub. I VK Raptus vil de gerne sikre, at der kommer så mange ildsjæle, at klubben bliver bæredygtig.

”Vi skal også forsætte med at uddele ejerskabet. Starten har været én lang kraftudladning for dem, der var med fra starten. Vi skal lige så stille uddelegere og sørge for, at vi ikke kører trætte og sørge for, at tingene en dag kan køre videre uden os. Det skal være bæredygtigt,” siger Casper Lykkegaard.

”Endelig skal vi også blive ved med at blive skarpere på vores profil, så det der med, at vi er mere end bare en volleyklub, ikke bliver en floskel. Hvordan kan vi udbyde flere sociale aktiviteter og sørge for en masse klubfællesskab på tværs,” siger han.

”At vi er en social aktivitet og ikke en klub i traditionel forstand må ikke blive en tom floskel for os. Vi er lige startet i rækkerne, og derfor har meget fokus været på volley – nu skal vi blive bedre til at lave flere aktiviteter, der måske ikke har med volleyball at gøre,” slutter Jakob Hove Kristensen.

Besøg VK Raptus på Facebook her.
Read 1422 times
Volleyball Danmark
Idrættens Hus
DK-2605 Brøndby
Tlf.: +45 4326 2626
Fax: +45 4363 2410
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, der giver dig mulighed for at holde dig orienteret om, hvad der rører sig i dansk volley. Indholdet spænder bredt, og du har til enhver tid mulighed for, at afmelde dig nyhedsbrevet igen.