Hjemmesidebanner
fredag, 14 september 2018 07:04

Stor dommermangel presser Danmarksturneringen

Written by
Der bliver færre og færre volleyballdommere, og situationen er ved at være kritisk. I løbet af de seneste fem år er antallet af dommere faldet med 20 procent. I VK Vestsjælland er klubben gået ind og taget ansvar for at vende situationen.

Det har spøgt i kulissen i flere år. Dommermanglen. Volleyball Danmark har flere gange forsøgt at råbe op og få flere til at tage et dommerkursus, men desværre har det ikke resulteret i flere dommere.

Tværtimod.

Alene i løbet af de seneste fem år har 20 procent af den danske dommerstand lagt fløjten på hylden. Nu er situationen ved at være alarmerende, lyder det fra Volleyball Danmark:

”Vi er i år nået til et punkt, hvor der ikke kan påsættes to dommere i alle kampe. Det skyldes, at der bliver færre og færre dommere til at dømme kampene. Desværre er der i år en del kampe i 2. division, hvor der indtil videre kun er påsat en dommer,” siger Claus Bøllingtoft, sekretariatschef i Volleyball Danmark.

”Samtidig kommer der meget få nye dommere. En tendens, der ikke er ny eller pludselig opstået. Derfor kan vi ende i en situation, hvor vi må bede klubberne om at påsætte en A-dommer eller basisdommer som 2. dommer til en hjemmekamp,” siger han.

Pt. står 55 divisionskampe alene i efteråret til at blive afviklet på dispensation kun med 1. dommer uden den ellers påkrævede 2. dommer. Det svarer til ca. hver 10. kamp.

Klubben tager ansvar
I Volleyklubben Vestsjælland er man også opmærksom på den kritiske dommersituation. Klubben har derfor for nyligt sendt hele otte medlemmer igennem Volleyball Danmarks todages DT-dommerkursus, så de nu kan dømme i 1. og 2. division.

En af dem er Kim Buchwald, der er sportschef i Volleyklubben Vestsjælland.

”Vi har gjort det både for vores egen skyld og for hele Volleyball Danmarks skyld,” siger han.

”Vi kan jo se, at det er de samme dommere, der er ude at dømme hele tiden. Og vi oplever, at der er blevet færre og færre dommere gennem årene. Det betyder flere og flere kampe til hver enkelt dommer, og der er jo grænser for, hvad man kan holde til,” siger Kim Buchwald.

”Vi besluttede, at vi som klub ville gøre noget ved dommermanglen. Det er vores allesammens ansvar. Dommerne skal komme fra klubberne. De bliver ikke bare tryllet frem ud af ingenting,” siger han.

”I VK Vestsjælland vil vi gerne arbejde for, at der er mere prestige og respekt omkring dommerne. Og der skal være en bedre kultur om, hvordan man opfører sig over for dommerne,” siger Kim Buchwald.

Det tager kun to dage at blive DT-dommer på et af Volleyball Danmarks kurser. Herefter kan man dømme volleyballkampe på højt niveau.

De næste DT-dommerkurser afholdes:
29.-30. september: Ikast
16.-17. november: Korsør
2.-3. marts 2019: Odense

Læs mere og tilmeld dig her.

Banner til nyheder
Read 2346 times
Volleyball Danmark
Idrættens Hus
DK-2605 Brøndby
Tlf.: +45 4326 2626
Fax: +45 4363 2410
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, der giver dig mulighed for at holde dig orienteret om, hvad der rører sig i dansk volley. Indholdet spænder bredt, og du har til enhver tid mulighed for, at afmelde dig nyhedsbrevet igen.