mandag, 01 august 2016 06:00

OL-overblik: 26 ting du skal vide om Legene i Rio

Written by
På fredag er der åbningsceremoni ved OL i Rio. Bliv helt skarp på volleyball- og beachvolley kampprogrammet, sjove fakta og hvor meget guld der egentlig er i en OL-medalje.

1) 1. gang volleyball var på OL-programmet var i 1964 ved legene i Tokyo.

2) 2 Olympiske Lege i træk har Brasiliens kvinder vundet guld.

3) 3 Olympiske Lege i træk har det amerikanske beachvolley makkerpar Kerri Walsh og Misty May vundet OL-guld (2004, 2008, 2012). De har ikke tabt en eneste af deres 21 kampe.

4) 4 guldmedaljer har det tidligere Sovjetunionen vundet med deres kvinder. Det er flest af alle.

5) 5 timers tidsforskel er der fra Danmark til Rio.

6) 6. august spilles de første kampe i volleyballturneringen. Finalerne spilles den 21. august. Samme datoer gælder for beachvolley. (Gå til kampprogrammet for volleyball her) (Gå til kampprogrammet for beachvolley her).

7) 7 optrædener på den olympiske scene når Argentina og Cubas herrer op på i Rio de Janeiro. (se herrernes grupper her)

8) 8 kampe bliver det til i alt for de kommende finalister i volleyballturneringen. 5 gruppekampe, kvartfinale, semifinale og finale.

9) 9 OL-medaljer har USA sammenlagt vundet i beachvolleyball. USA har vundet guld enten hos damerne eller herrerne ved hvert OL, siden sporten kom på programmet i 1996 ved legene i Atlanta.

10) 10 Olympiske Lege i træk bliver det til for de kvindelige brasilianske værter, som har været fast inventar siden 1980. (se kvindernes grupper her).

11) 24 hold er i alt med i volleyballturneringen. 12 damehold og 12 herrehold.

2016 OL Musierskiy12) 31 point scorede Ruslands Dmitry Muserskiy, da russerne vendte 0-2 til 3-2 i finalen mod Brasilien ved OL i London 2012.

13) 48 makkerpar er klar i sandet i beachvolley-turneringen. 24 damehold og 24 herrehold.

14) 52 timers live beachvolley på TV. Det er, hvad DR3 har intention om at vise fra sommerens OL (se DR's sendeplan her). TV2 har rettighederne til volleyball-turneringen. Se hvordan de sender her.

15) 384 volleyball- og beachvolleyspillere er i alt med i Rio de Janeiro.

16) 1964-finalen hos herrerne var mellem to nationer, der ikke længere eksisterer: Sovjetunionen og Tjekkoslovakiet.

17) 1992 var året, hvor beachvolley var med ved OL første gang – som demonstrations sport. Først ved de næste Lege i 1996 kom sporten officielt på programmet.

18) 12.000 tilskuere er der plads til på beachvolley arenaen på den legendariske strand Copacabana. Samme antal tilskuerpladser er der til volleyballturneringen i Maracanãzinho Arena. 

19) Det internationale volleyballforbund, FIVB, har besluttet, at de 76 kampe i volleyballturneringen ved OL i Rio bliver spillet uden teknisk timeout. Det skal gøre kampene kortere, så de passer ind i det travle OL-program og samtidig give de mange fans den bedst mulige oplevelse. Beslutningen sker i samråd med de deltagende hold i OL-turneringen.

20) Doping-skyggerne har ligget som en tung dyne over de russiske atleter, efter Det Internationale Dopingagentur, Wada, offentliggjorde en omfattende rapport om statsstøttet og systematisk doping i Rusland i adskillige sportsgrene. Den Internationale Olympiske Komité, IOC, har besluttet, at det er op til det enkelte specialforbund selv at beslutte, hvorvidt de vil tillade Rusland at deltage ved OL i Rio. Både FIVB og CEV har støttet op om Ruslands deltagelse både i volleyball og beachvolley.

21) Hvis du ikke kan komme til Rio, må Rio komme til dig. Beachvolleyfans fra hele verden har haft god mulighed for at lære beachvolley-arenaen på Copacabana bedre at kende. Google Street View har været en tur på stranden, hvor man kan se arenaen udefra. Selvom følelsen af sand mellem tæerne mangler, kan du gå på opdagelse omkring OL-arenaen på Copacabana her.2016 OL arena på Copacabana22) OL’s smukkeste arena bliver ifølge præsidenten for FIVB beachvolley-arenaen på den ikoniske Copacabana strand. ”Jeg er slet ikke i tvivl om, at dette vil være den smukkeste arena ved OL,” sagde præsident Ary Graça, da han besøgte arenaen. ”Jeg er imponeret. Det er meget vigtigt at sikre de bedste forhold for atleter, officials, TV. presse and publikum,” sagde han.

23) En OL-guldmedalje indeholder 1 % guld. Resten af medaljen består af sølv (92,5 %) og kobber (6,5 %) og har en værdi af godt 4.000 kr. I sølvmedaljerne er guldet erstattet af mere kobber, mens resten svarer til guldmedaljen. Bronzemedaljerne har en værdi af ca. 20 kr. stykket, da de er lavet af 97 % kobber, 2,5 % zink og 0,5 % tin.

24) FIVB har samlet alt, hvad du skal vide om volleyball og Beachvolley ved OL i Rio på denne lækre hjemmeside.  

25) Her kan du klikke dig videre til OL’s officielle hjemmeside for volleyball og for beachvolley.

26) Du kan læse mere om OL og andre gode historier i det næste nummer af magasinet Volleyball, som udkommer på dagen for OL-åbningen fredag den 5. august. Hvis du ikke allerede har downloadet app’en Volleyball, kan du gøre det til iOs her og Android her
Read 3711 times