Hjemmesidebanner
mandag, 30 december 2019 15:39

Året der gik: Landshold og elite

Written by
2019 har været fyldt med en masse gode oplevelser i dansk volleyball og beachvolley. I denne korte føljeton, ”Året der gik”, dykker vi ned i nogle af det forgangne års aktiviteter i Volleyball Danmark. Denne artikel er den sidste i rækken, hvor elitechef i Volleyball Danmark, Sven Brix, kigger nærmere på årets landsholds- og eliteaktiviteter.

Året 2019 blev et år med mange gode oplevelser.

Der blev gennemført et hav af aktiviteter indenfor eliteområdet, som blev afviklet i samarbejde med en stor gruppe af frivillige trænere og ledere ude i klubberne. Uden dette samarbejde og denne store indsats ville det være utænkeligt at opretholde det omfang og det niveau på vores aktiviteter, som vi har. Der skal lyde en stor og hjertelig tak til alle jer, der har stillet op og bidraget med stort og småt – også når vi har måttet stramme på økonomien undervejs.

A-landsholdene
Året startede med en oplevelse, som jeg vil huske i mange år fremover. Et tæt samarbejde mellem Volleyball Danmark, Slagelse kommune, VK Vestsjælland og Danmarks Radio, resulterede i et helt fantastisk landsholdsarrangement i Spar Nord Arena i Slagelse d. 8. januar 2019.

Med alenlange køer foran hallen, fuldstændig pakket på tilskuerpladserne og to fantastiske kampe af vores herre- og damelandshold, gik det hele op i en højere enhed. Herrerne vandt over Rumænien, mens damerne tog sæt fra Frankrig. Denne slags oplevelser, er noget, der giver energi og glæde i arbejdet.

I maj og juni måned var vores to seniorlandshold igen på besøg i Slagelse til en stribe fine arrangementer, med gode tilskuertal. Herrelandsholdets deltagelse i European Silver League endte med en samlet 3. plads, hvilket var fuldt tilfredsstillende, mens damelandsholdets kampprogram var en serie af kampe mod Letland, som vi vandt 3-2.

En omlægning af strukturen for EM-kvalifikationen betyder, at vi desværre først skal se vores A-landshold på hjemmebane igen til august 2020, men der håber vi, at vi igen kan skabe så flotte rammer.

Ungdomslandsholdene
Som sædvanligt havde vi mange ungdomslandshold ude at spille i løbet af 2019. Vi deltog i fire ungdomsturneringer for hvert køn og arrangerede selv NEVZA U17 i Ikast - hvor vores egne DU17 piger tog guldet - og CEV 1. runde DU17 EM-kvalifikation i Køge.

Der bliver lagt store kræfter fra mange parter i dette vigtige arbejde. Der er mange ledere, forældre og trænere, der bruger ferier og fridage på at hjælpe vores unge spillere med at få en række af gode oplevelser, som er med til at udvikle dem som mennesker og volleyballspillere. Det er en bekostelig affære at drive disse ungdomslandshold og uden egenbetaling fra spillerne og forældre, ville det slet ikke være muligt. Tak for jeres bidrag alle sammen.

Europa Cup

Deltagelse i Europa Cup er en god mulighed for vores ligaklubber til at udvikle på både spillertrup, trænererfaringer og kluborganisation. De udfordringer og oplevelser den samlede organisation og stab i de involverede klubber bliver udsat for, er med til at løfte hele kvaliteten og opmærksomheden omkring volleyballen.

I år deltog Holte IF og Gentofte Volley begge i CEV’s Challenge Cup. Holte spillede mod Schweiziske Schaffhausen mens Gentofte mødte rumænske Zalau. Selv om ingen af vores hold gik videre, viste Gentoftes hjemmebanesejr og det generelle pæne publikum til hjemmebanekampene, at der er ide og formål i en deltagelse.


NEVZA Club Championships

Brøndby VK glimrede ved sæsonens finale i kvindernes NCC. I finalespillet i London i november, slog de værterne fra Polonia London og tog guldet med hjem til Danmark. Derudover var der dansk repræsentation ved Team Køge Volley, som endte på en 4. plads.

Desværre blev der ikke afviklet en herreturnering, da der ikke var nok tilmeldte hold.

Danske herre- og damehold er heldigvis gode til at tilmelde sig til denne turnering, men det kniber lidt mere med hold fra de øvrige NEVZA-lande. Det vil blive diskuteret på et NEVZA-møde i april 2020, hvordan man kan gøre deltagelse i NCC mere attraktiv for flere klubber fra flere lande.


Volleyligaen
Ligaen blev endnu engang afviklet med en række af spændende kampe. Mange klubber formår at levere et godt produkt, som appellerer til publikum og sponsorer. Men konkurrencen fra andre idrætsgrene er stor på dette område, så der er ingen tvivl om, at vi til stadighed skal have fokus på at udvikle vores liga med henblik på endnu større oplevelser, endnu mere bevågenhed og endnu bedre kvalitet.

Set ud fra et forbunds synspunkt er det positivt at se, at mange af vores unge talenter er markante spillere i både herre- og dameligaen. Denne udvikling kan på sigt blive en stor gevinst for vores samlede talentudvikling.

Guldet på damesiden gik til Holte, som slog Brøndby 3-1 i serien, mens Gentofte slog finaledebutanterne fra Hvidovre med de samme cifre. Bronzen gik til henholdsvis Elitevolley Aarhus og Marienlyst. Stort tillykke til alle medaljeholdene. Første halvdel af sæsonen 19/20 har budt på mange overraskelser, og det bliver spændende at følge holdenes udvikling i forårets slutspil.

Også i klubberne er der mange mennesker, som yder en stor arbejdsindsats for at drive og udvikle ligaholdene. Disse mennesker får ikke altid den anerkendelse de fortjener – så herfra skal der lyde en kæmpe tak – uden jer ville det ikke hænge sammen.

Volleyskolen og Talentudvikling
I år besluttede vi at forstærke signalet om, at vores centrale træninger for de mindste faktisk er for alle. Ved at omdøbe det laveste niveau i vores træning til ’Volleyskolen’ håber vi, at det står tydeligt for alle, at alle unge spillere, uanset niveau, er velkomne til vores træninger og camps.

Da vi samtidig nu arbejder i fire regionale centre - Nord i Aalborg, Vest i Ikast, Midt i Odense og Øst i Brøndby - håber vi at kunne nå ud til alle unge spillere, som er interesseret i mere træning.

Politikens og Danmarks Idræts Forbunds kåring af Årets Fund
I Volleyball Danmark har vi i mange år kåret årets fund indenfor volleyball og beachvolley. Men vi har aldrig været i stand til at komme i betragtning til lignende kåringer udenfor vores egne rækker. Men her sidst på året fik Sofia Nørager Bisgaard den glædelige meddelelse, at hun er indstillet til den mest prestigefyldte Fund-kåring i dansk idræt. Kåringen forestås af Politiken og Danmarks Idræts Forbund og de 10 nominerede kommer i et historisk fornemt selskab med blandt andet Caroline Wozniacki og Daniel Agger.

Volleyball Danmark havde valgt at indstille Sofia på baggrund af hendes præstationer indenfor både volleyball og beachvolley. Stort tillykke til Sofia og de trænere, ledere og klubber, der har været involveret.

Et blik mod 2020
Allerede nu kan vi se frem til flere store volleyballoplevelser i det kommende år.

På internationalt niveau er det selvfølgelig OL i Japan, der overstråler alt. Med den tradition, der er for volleyball i Japan, er der ingen tvivl om, at volleyball og beachvolley igen bliver en af de største begivenheder på OL-programmet.

Fra midt august starter vores A-landshold kvalifikationen til EM 2021. I en meget intens periode på 3-4 uger skal holdene spille 3 ude- og 3 hjemmebanekampe. Vi håber på en hjælpende hånd ved lodtrækningen, så vi kan komme blandt de 24 hold, som kvalificerer sig til slutrunden.

På mere lokalt niveau ser vi frem til et spændende nyt Final 4 koncept for Pokalturneringen, hvor ASV Aarhus kommer til at stå som lokalarrangører. Det bliver en fornøjelse at se arrangementet folde sig ud i Aarhus, ligesom vi efterfølgende glæder os til at mødes for at fejre sporten til Dansk Volleyball Award.

adm Sven BrixFor vores unge stjerner, skal vores ungdomslandshold i gang allerede i slut april/start maj. Her skal DU17, DU19 og HU20 deltage i 2. runde af kvalifikationen til EM. I efteråret følger vores traditionelle NEVZA U17- og U19-turneringer.

Det er en af fornøjelserne i vores sport – der kommer altid en kamp til.

I ønskes alle et rigtigt godt nytår. Tak for samværet og samarbejdet i det forgangne år.

- Sven Brix
Read 1508 times
Volleyball Danmark
Idrættens Hus
DK-2605 Brøndby
Tlf.: +45 4326 2626
Fax: +45 4363 2410
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, der giver dig mulighed for at holde dig orienteret om, hvad der rører sig i dansk volley. Indholdet spænder bredt, og du har til enhver tid mulighed for, at afmelde dig nyhedsbrevet igen.