Hjemmesidebanner
tirsdag, 12 februar 2019 06:00

Kan volleyball i skoletiden gavne gymnasieelevers trivsel?

Written by
Foto: Klaus Sletting (arkiv) Foto: Klaus Sletting (arkiv)
Godt hver fjerde dreng i 1.g har svært ved at koncentrere sig i timerne, mens det gælder for næsten hver anden pige. For lidt motion kan være en af årsagerne. Det vil Volleyball Danmark ændre på ved at tilbyde volleyball lige efter skoletid med fokus på det sociale, sved og succesoplevelser.

Ingen morgenmad, stress og sociale medier kan være blandt årsagerne til, at gymnasieelever har svært ved at koncentrere sig i timerne.

Det viser en undersøgelse fra Center for Interventionsforskning ved Statens Institut for Folkesundhed, der også peger på for lidt motion som en mulig årsag.

Derfor er Volleyball Danmark i øjeblikket i gang med at afprøve en nyt koncept, så gymnasieeleverne går direkte fra klasselokalet til gymnasiets sportshal i stedet for at skynde sig hjem.

”Både forskningen og vores erfaringer fortæller os, at en af de afgørende barrierer for, at især piger fravælger idræt, er tiden. Vi vil gerne gøre det så nemt og lækkert som muligt at være med,” siger projektmedarbejder Mads Rosager fra Volleyball Danmark.

”Når man kan spille volleyball lige efter skoletid på gymnasiet, så sparer man alt andet lige noget ventetid og transporttid, og det vægter bare højt i de unge menneskers travle liv,” siger han.

Elever tager godt imod tilbuddet
Volleyball Danmark og de lokale volleyballklubber laver nu en særlig indsats for at få flere gymnasieelever til at spille volleyball. Et af de gymnasier, der er gået ind i et frivilligt undervisningsforløb med Volleyball Danmark, er Roskilde Gymnasium.

”Det er et godt tilbud om at få undervisning af kompetente instruktører. Samtidig kan vi lærere måske endda få lidt inspiration. Og så var det jo gratis,” siger Rikke Birkedal, der er underviser på Roskilde Gymnasium.

”Vi kunne også godt tilbyde volley som frivillig idræt, men vi har ikke gjort det de sidste par år, så konceptet er med til at udfylde et tomrum og skabe et tilbud, som vi lærere ikke selv har haft tid og overskud til,” siger hun.

”Eleverne har taget rigtig godt imod tilbuddet. Vi har haft rigtig mange deltagere, omkring 35 de første to gange og 20-25 de sidste to gange. De var meget glade for det, og det sportslige niveau var højt,” siger Rikke Birkedal.

Bliver hængende i den lokale klub
Projektet bygger videre på tankegangen fra et andet succesfuldt Volleyball Danmark-projekt, Welcome U, hvor fokus er på det sociale og succesoplevelser og ikke udelukkende det sportslige.

”Sport generelt, men volleyball især, er en fantastisk måde at knytte stærkere bånd til sine venner og veninder. Man mødes på neutral bane og får et mentalt break fra karakterræs og et hav af præstationskrav. Når bolden bliver servet, så handler det om at spille sammen og have det sjovt sammen,” siger Mads Rosager.

”Volleyball er en sportsgren, du let og hurtigt bliver bedre til. At fejle er en naturlig del af at forbedre sig, og det er noget, de unge mennesker har behov for at blive komfortable med. Det kan volleyball efter skole hjælpe med. Det giver nogle succesoplevelser og forhåbentlig også nogle så meget blod på tanden, at de søger ind i en lokal klub,” siger han.

Roskilde Volleyball Klub har deltaget i forløbet med Roskilde Gymnasium for at udbrede kendskabet til klubben og øge muligheden for at få nye spillere.

”Vi har set projektet som værende et rigtig godt initiativ i den rigtige målgruppe for os,” siger formand Andreas Graversen.

”Vi ser muligheder i at deltage igen i fremtidige events på gymnasier og uddannelsesinstitutioner i Roskilde for at få flere til at kende til Roskilde Volleyball Klub og muligvis få nye spillere til klubben,” siger han.

”Konceptet er godt, fordi unge kan få øjnene op for en sport, som de forhåbentlig har lyst til at bruge tid på og prøve, så de får motion,” siger Andreas Graversen.

”Selvom der er mange, som spiller volleyball, er der stadig mange, der ikke kender mere til sporten, udover de har prøvet det i skolen. Så hvis de får øjnene op for sporten, er dette projekt genialt til at få dem til at lære sporten og forhåbentlig begynde at spille volleyball,” siger han.

”Der var rigtig stor opbakning fra elevernes side, og en del af dem, der var med, spurgte direkte ind til at spille i klubben. Men der var kun nogle af dem, som kom og prøvede at spille i klubben bagefter. Dem, der kom og prøvede det, er blevet hængende,” slutter formanden.

Gennem projektet vil Volleyball Danmark også forsøge at blive klogere på, hvad der skal til for at fastholde gymnasieeleverne i en klub.

Projektet kører frem til 2020.
Read 752 times
Volleyball Danmark
Idrættens Hus
DK-2605 Brøndby
Tlf.: +45 4326 2626
Fax: +45 4363 2410
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, der giver dig mulighed for at holde dig orienteret om, hvad der rører sig i dansk volley. Indholdet spænder bredt, og du har til enhver tid mulighed for, at afmelde dig nyhedsbrevet igen.