Hjemmesidebanner
mandag, 10 juli 2017 06:00

Når kvinde-volley sælger

Written by Lars Andersson, Manila
Foto: Joey Mendoza Foto: Joey Mendoza
Volleyball i Asien. De strømmer til volleyball for kvinder i Filippinerne. Kun basketball for mænd er en større sport.

450 mennesker så på, da Holte IF VK lørdag 22. april 2017 blev dansk mester ved at slå Brøndby VK i Holtehallen. I Filippinerne samler en hel almindelig turneringskamp i en af de to store turneringer for volleyball for kvinder, Philippine Super Liga og Shakey’s V-League, så let som ingenting 20.000 tilskuere.

Det er imponerende tilskuertal. Også selv om der er 18 gange så mange filippinerne som danskere, for det store flertal af filippinerne har ikke købekraft til at investere i så meget som en enkel billet til en sportskamp.

”Volleyball, især for kvinder, har udviklet sig eksplosivt i Filippinerne. Det er faktisk kun PBA (basketball-liga for mænd, red.), der har bedre tilskuer- og tv-tal,” siger Karl Chan, vicepræsident i Philippine Volleyball Federation (PVF), en ud af to konkurrerende volleyball-forbund i Filippinerne.

Netop tv har været kraftigt medvirkende til kvinde-volleys markante udvikling. Shakey’s V-League (VL) bliver sendt live i prime time på Filippinernes største tv-station, ABS-CBN, og Philippine Super Liga (PSL) får samme opmærksomhed på TV5, endnu en af de helt store tv-stationer i øriget i Sydøstasien.

Massiv interesse på grund af…
Samtidigt har begge ligaer massiv økonomisk opbakning fra større sponsorer, hvilket gør, at såvel spillerne i PSL som i VL lever professionelt eller i det mindste semi-professionelt.

Således er den største stjerne i filippinsk kvinde-volleyball netop nu, en feteret kendis, der sågar har optrådt flere gange som covergirl på det største filippinske livsstil-mandemagasin FHM, lige som hun i 2015 blev stemt ind som nummer syv på listen over landets mest sexede kvinder – og året før som nummer otte. Sidste år blev det til en plads som nummer ti – i øvrigt som eneste idrætspersonlighed i top ti.

Netop tv og øvrige mediers kraftige fokusering på spillernes udseende har været til heftig debat i det stærkt katolske samfund, men selv afviser Rachel Anne Daquis den tolkning af populariteten:

”Det handler ikke kun om at være smuk. Styrke og personlighed er ’det nye sexy’,” lyder det fra Rachel Anne Daquis til filippinske medier.  

Tv-stationerne genkender heller ikke kritikken:

”Volleyball for kvinder sikrer os nye seere.  Det er derfor, vi er der.  Hver gang vi tiltrækker nye kunder i butikken, står ABS-CBN endnu stærkere i mediebilledet,” udtaler Dino Laurena, chef for sportsafdelingen på Filippinernes største tv-station, ABS-CBN.

Også i Larong Volleyball sa Pilipinas (LVP), det andet af Filippinernes to volleyball-forbund, glæder man sig over udviklingen:

”Volleyball er ikke længere et spirende marked. Det er populært. Fra skoler over leverandører til sponsorer står de i kø for at være med,” siger Jose A. Romasanta, præsident for LVP, der er forbundet bag såvel PSL som VL.

På vej til at være størst
Filippinsk kvinde-volley, der ellers på verdensranglisten stort set ligger som Danmark, har udviklet sig eksplosivt i de senere år, siden VL blev dannet i 2004 og PSL i 2013. Det illustreres også af, at landet nu også arrangerer internationale begivenheder.

I 2016 har man således stået for Asian Women’s Club Volleyball Championship og FIVB Volleyball Women’s Club World Championship, og i 2017 er man værter for Asian Seniors Women’s Volleyball Championship. Lige som man i øvrigt i 2017 tager hul på den første sydøst-asiatiske klubturnering, Southeast Asian SuperLiga, med hold fra Filippinerne, Vietnam, Indonesien og Thailand.

”Vi har fået god feedback på de begivenheder, vi allerede har afholdt. PSL og VL har yderligere styrket væksten i volleyball for kvinder. Nu handler det først og fremmest om at få græsrødderne med. Vi er godt på vej til at udfordre basketball som Filippinernes største idrætsgren,” siger Jose A. Romasanta.

LÆS OGSÅ: KINAS KÆMPELØNNINGER LOKKER VERDENS BEDST BETALTE
LÆS OGSÅ: VEDTAGET VED LOV: VOLLEYBALL ER NATIONALSPORT I NEPAL

Note:
I øjeblikket er der to konkurrerende volleyball-forbund i Filippinerne, PVF (det gamle) og LVP (nyt, indsat af den filippinske olympiske komite). Det internationale volleyballforbund, FIVB, har nedsat en ad hoc kommission, der skal tage stilling til konflikten og komme med en anbefaling frem mod kongressen i 2018. Denne artikel tager ikke stilling til den konflikt, men interesserede i filippinsk sportspolitik kan læse:

‘Lars Andersson: It’s all about money, power and politics’ på Play the Games hjemmeside, www.playthegame.org.
Read 1549 times
Volleyball Danmark
Idrættens Hus
DK-2605 Brøndby
Tlf.: +45 4326 2626
Fax: +45 4363 2410
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Her kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev, der giver dig mulighed for at holde dig orienteret om, hvad der rører sig i dansk volley. Indholdet spænder bredt, og du har til enhver tid mulighed for, at afmelde dig nyhedsbrevet igen.